I fokus
Här kan du läsa Inlandsbanans inlägg i debatten kring infrastruktur och regional utveckling.
En topptur och en gruvtur
Ett besök i Gällivare, Inlandsbanans nordligaste punkt, förde mig som lägst 1250 meter under jord och som högst 823 meter över havet.
Följ med på mitt besök i LKAB:s gruva i Malmberget och till toppen av lågfjället Dundret.
Via turistbyrån bokade jag en kvällstur som innebär att man åker runt i Gällivare och Malmberget med buss och får se och höra om den ständigt pågående förändringen av samhällena på grund av gruvnäringen, för att sedan avsluta med fika på toppen av Dundret.
I Malmberget har man flyttat delar av samhället, bostadhus och andra byggnader på grund av gruvnäringen, sedan i början av 1900-talet. Nu står man inför den största flytten någonsin. 2032 ska hela Malmberget vara tomt på byggnader och människor.
Vissa delar av Malmberget är inhängnad på grund av gruvan.
Guiden visar hus som redan flyttats och var de stått innan flytten, samt nya områden för bebyggelse som planeras och platser som är på god väg att växa upp till nya bostadsområden. Vi får berättat för oss att kyrkan i Malmberget snart ska flyttas för andra gången, första gången var på 1970-talet.
Tänk dig att där du växte upp inte kommer finnas kvar, det är vardag för invånare i Malmberget. Jag blir både fascinerad och sorgsen, samtidigt imponerad över omvandlingen.
Den här byggnaden, som tillhör gruvan, används inte längre, och ska rivas.
Det är formen och läget av malmkropparna under jorden som avgör var rörelse i marken sker och hur samhället påverkas av malmbrytningen. På många ställen ser vi rör sticka upp, de är mätstationer för markens rörelser.
När vi rullar vidare upp mot Dundret undrar jag hur det kommer att se ut i Gällivare och Malmberget nästa gång jag är där, två samhällen i ständig förändring.
Utsikten från Dundrets topp är fantastiskt. Det gäller såklart att ha lite tur med vädret och det hade vi. Det blåste visserligen mycket och var bara sex grader varmt men utsikten och midnattssolen värmde min själ. Ett tips är att ta med mössa och varma ytterplagg.
Midnattssolen från toppen av Dundret. Det är underskattat att sova när solen är uppe hela natten.
Morgonen efter hade jag bokat in en guidad tur i LKAB:s gruva i Malmberget. Lite läskigt kändes det när vi rullade nedåt på slingriga vägar ner i gruvan. Men jag glömde snabbt bort läskigheten som övergick i fascination, tänk vad vi människor kan få till.
Det är med skräckblandad förtjusning jag sitter i en minibuss och åker ner i gruvan.
Huvudnivån i gruvan är 1250 under jord. Dit åker vi.
Det är en helt egen värld där nere. Restaurang för de som jobbar där, kontor, olika slags verkstäder för maskinerna som används och de har en egen slangverkstad, bara för att nämna några exempel.
Varje dag bryts järnmalm motsvarande sex Eifeltorn.
Stora maskiner hade jag förväntat mig att se, men när däcken var högre än jag på mina 176 cm kändes det extra stort.
Vi stannar bilen där nere i gruvan, går in genom en röd dörr. Där finns två liftschakt. Det börjar skaka i vajrarna som löper från ett mörkt hål och fortsätter uppåt. Det blir ett lite högre ljud. Och så svischar det till så fort att jag knappt hinner med. Det är hissen med malm som transporteras upp i dagen. Det tar inte länge alls så kommer den svischande ner igen, då har malmen tömts ur och hissen åker ner för att hämta mer.
Malmberget och Gällivare är ganska små platser här i världen men det som kommer upp ur LKAB:s gruva är stort. Det sammanfattar mina tankar efter besöket.
Text och foto: Ulrica Dahlqvist, Inlandsbanan.
Fakta:
”Guidad busstur genom dåtid, nutid och framtid med fika på Dundrets topp” är möjlig att göra från 12 juni tom 30 juli.
Turen börjar klockan 22.00 vid turistbyrån (samma hus som tågstationen)
Bokas via turistbyrån 0970-166 60.
”Guidad tur till LKAB- världens näst största järnmalmsgruva under jord”
Turen startar vid stationshuset/turistbyrån i Gällivare och bokas via turistbyrån må-fred 14 juni tom 18 augusti, 9.30 och 13.30. Turen tar ca 2,5 timmar.
(Turen går inte 6-7/7 och 10/7)
Det finns också andra intressanta turer att göra i Gällivare, besök www.gellivarelapland.se