I fokus

Här kan du läsa Inlandsbanans inlägg i debatten kring infrastruktur och regional utveckling.

« Tillbaka
07 feb - 2019

Vildmarkståget valborg

Möt våren i Norrland på det allra bästa sättet- med tåg. Vildmarkståget valborg 27 april - 1 maj 2019 är en bekväm paketresa fullspäckad av möten med inlandets kultur, historia och natur, dessutom kryddat med god mat. Helpension och särskilt utvalda aktiviteter ingår.

Välkommen att följa med oss på en exklusiv och unik tågresa med klassiskt tåg. Resan börjar och slutar i Gävle och är ett samarbete med Sveriges järnvägsmuseum. Du bor ombord på tåget i bekväma förstaklasskupéer.

Lok och vagnar

Tåget utgörs av museets fina vagnar samt restaurang- och barvagn. Tåget dras av olika slags lok under olika delar av resan.  Inledningsvis är det är ellok från Gävle, mellan Östersund och Storuman är det ånglok som gäller och under den fortsatta resan längs Inlandsbanan är det ett diesellok längst fram. Sista sträckan på resan byts det till ellok igen. 

Vill du förnimma upplevelsen av att resa med ett klassiskt tåg? ta en titt på museets vagnar.

Matupplevelsen

God mat är något som vi lägger stor vikt vid på den här resan. Flera måltider serveras ombord i restaurangvagnen. Järnvägsmuseets kock och övriga restaurangpersonal är kända för sina kulinariska kunskaper.

Tåget stannar vid Vilhelmina norra där Bergmans fisk och vilt finns- den kombinerade restaurangen, gårdsbutiken och rökeriet har i skrivande stund kammat hem totalt 13 guld i SM i mathantverk och fyra silver. Vill du ha ett smakprov? Besök bloggen Mitt i äventyret så får du ett recepttips från en guldvinnare.
 

Besöksmål och aktiviteter under resan

Vi stannar vid särskilt utvalda besöksmål och upplever mångfalden och variationerna som Norrland och inlandet bjuder på:

  • Resans första stopp är i Järvsö där vi besöker Stenegård, som bland annat är ett besökscentrum för Världsarvet Hälsingegårdar.
  • I Östersund gör vi en guidad tur runt Frösön som har en rik kulturhistoria och ligger vackert beläget i Storsjön.
  • I Sorsele besöker vi Inlandsbanemuseet.
  • I Arvidsjaur stiftar vi bekantskap med Lappstaden en samisk välbevarad kyrkstad och ett av Norrbottens byggnadsminnen.
  • I Jokkmokk går vi på Ájtte- Svenskt fjäll- och samemuseum som är huvudmuseum för den samiska kulturen, specialmuseum för fjällkedjans natur och kultur samt ett informationscentrum för fjällturisten.
  • I Gällivare, Inlandsbanans nordligaste punkt, besöker vi gruvsamhället Malmberget och äter valborgsmässomiddag på toppstugan på Dundret, fjället mitt i stan. Vid rätt väderförhållanden är det möjligt att se en elftedel av Sverige därifrån. Inspireras Mitt i äventyret- En topptur och en gruvtur
  • Efter sista natten på resan på vägen tillbaka till Gävle besöker vi Thailändska paviljongen i Bispgården, Ragunda kommun, den enda thailändska paviljong i världen som finns utanför Thailand. 
  • Där besöker vi också Döda fallet och ser vad Vildhussen skapade när han år 1796 tömde Ragundasjön, och vattenfallet i Storforsen torrlades på några timmar. Visst låter det spännande? läs gärna mer om Sveriges genom tidernas största miljökatastrof.

Detaljerat program och bokning online >>

För frågor och bokning går det också bra att ringa  0771- 53 53 53

restaurangvagnen
Här kan du sitta och njuta av resan. Foto: Mikael Dunker

Mat på Bergmans fisk i Vilhelmina
God mat är viktigt på resan. Prisade Bergaman fisk i Vilhelmina är en av platserna där vi stannar för att äta. Foto: Håkan Wike

Serveringen i restaurangvagnen
Flera måltider under resan serveras i restuaruganvagnen. Järnvägsmuseets personal är kända för sin goda mat. Foto: Mikael Dunker

Thailändska paviljongen

Ett av de spännande besöksmålen under resan är Thailändska paviljongen i Bispgården. Foto:Roger Strandberg.

Ånklok som drar Vildmarkståget