Recepttips från en guldvinnare | Inlandsbanan

Recepttips från en guldvinnare

Bergmans fisk i Vilhelmina

Tillbaka

Du som har åkt med Inlandsbanan tidigare har kanske ätit på Bergmans Fisk i Vilhelmina? Om du inte har gjort det – gör det! Den nybyggda gårdsbutiken med servering som ligger alldeles intill tågperrongen Vilhelmina Norra har belönats med inte mindre än nio SM-guld i mathantverk. 

Affärsidén är att sälja lokalproducerad mat. Självklart fisk, det hörs på namnet, men Martin Bergman och hans kollegor röker också kött som ren, älg och sidfläsk. Det finns många favoriter bland produkterna, några av storsäljarna är vinnarna från SM i Mathantverk. 

– Vår Souvas lax och vår björksavagravade lax är två specialiteter som vi har vunnit SM Guld med. Souvas laxen gravas först i fyra till sex dygn och röks sedan i ett dygn vilket ger den mycket smak. På våren tappar vi björksav till den björksavsgravade laxen som vi också smaksätter med de första mjuka björklöven, berättar Martin Bergman. 

I gårdsbutiken och serveringen finns också många tillbehör som såser, dressingar och majonnäser att inhandla. En favorit som passar utmärkt till de flesta fisksorter är Hjortrondressing. Enligt Martin passar den lika bra till ugnstekt lax som till nyfångad röding eller abborre.

Testa själv! Martin bjuder på receptet.  

Hjortrondressing 
2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
3 mast hjortronsylt

Salt och vitpeppar efter smak
Eventuellt lite cayennpeppar för lite mer sting
Passar till de flesta fisksorter, utmärkt till t.ex. ugnsstekt lax, röding och abborre

Läs mer om Bergmans fisk

Martin Bergman
Foto: Ante Fahlén