Vätgaståg demonstreras på Inlandsbanan | Inlandsbanan.se

Nyheter

Läs senaste nytt om vad som händer på Inlandsbanan.

Tillbaka
Premiär för vätgaståg i Sverige och på Inlandsbanan
Etiketter: 

Framtiden hälsar på

Alstoms Coradia Ilint, det första passagerartåget i världen som drivs av vätgas, gjorde igår sin debut på svensk järnväg och då på Inlandsbanan.

Tåget som visades upp av tågtillverkaren är precis som Inlandstågs nyinköpta tåg en Alstom Lint men är framtagen speciellt för att ersätta regionala dieseltåg på ej elektrifierad järnväg eftersom det har samma prestanda och kapacitet men körs på vätgas och endast släpper ut vatten. Coradia iLint är tyst, pålitlig och representerar framtiden inom hållbara transporter.

De inbjudna deltagarna följde eventet genom en digital webbsändning men ett trettiotal lokala intressenter, bland annat regionala aktörer, transportmyndigheter, myndighetsbeslutsfattare och medier mötte upp i Östersund följde med på resan som gick till Lit tur och retur.

Den vätgasdrivna Coradia iLint motorvagnen har gått i kommersiell trafik i Tyskland sedan 2018 och totalt är 41 stycken beställda i Tyskland, och den är under test och implementering både i Österrike och Nederländerna. Mer information om Alstom Coradia iLint hittar du här.

Inlandsbanan med sina 110 mil är oelektrifierad och vätgasdrivna fordon är en därför en möjlig hållbar och långsiktig lösning. Idag drivs dotterbolaget Inlandstågs fordon på biodrivmedlet HVO, som minskar CO2-utsläppen med 90 %.  Läs mer om hur Inlandsbanan ser på vätgas Projekt vätgas | Inlandsbanan.se

Tåget på sin resa till Lit. Foto: Tommy Hvitfeldt/Alstom

På Östersund C. Foto: Tommy Hvitfeldt/Alstom