I fokus

Här kan du läsa Inlandsbanans inlägg i debatten kring infrastruktur och regional utveckling.

« Tillbaka
26 sep - 2018

Tåg så in i Norden

Heike jobbar som resesäljare på Destination Inlandsbanan och som tågvärd. Hon har åkt delar av paketresan Tåg så in i Norden. Följ med på hennes resa och läs berättelsen om när hennes mobiltelefon nästan brann upp.

Jag kliver på Norrtåg i Östersund för att åka Mittbanan norrut. Jag har stora förväntningar i bagaget. Längs resan mot Trondheim passerar vi små byar, den alpina skidorten Åre, myrmark och riksgränsen. I Storlien byter jag tåg för vidare resa på Meråkerbanan till Nidarosstaden Trondheim – en trevlig stad med riktigt fina områden som hamnkvarteren, gamla Nygatan och naturligtvis den mäktiga Nidarosdomen – perfekt för en lugn kvällspromenad.

Tågbyte i Storlien, Storlien station
Tågbyte i Storlien och Mittbanan blir Meråkerbanan. 


Jag tar en kvällspromenad i vackra Trondheim och tittar på hamnen...
Nidarosdomen Trondheim
... och på den fantastiska Nidarosdomen. 

Nästa morgon är det dags att kliva på tåget som ska ta mig på Nordlandsbanan. Stärkt av god hotellfrukost sätter jag mig på en fin fönsterplats. Jag känner mig som hemma, avslappnad och väldigt nyfiken på allt som kommer visa sig utanför fönstret.

Och så kan jag glatt meddela att det både finns gratis WiFi och el-uttag på platserna… en livräddning för mig som har laddat mobilen med extra stort minneskort för alla bilder jag kommer ta under resan.

Tåget rullar lugnt och fint, havet på vänstra samt skog och lite småberg på högra sidan. Efter cirka tre timmars åkning genom fin natur så passerar tåget orten Grong och nu blir det plötsligt mer bergigt och spektakulärt. Några tunnlar gör att jag får skynda mig med att ta kort så de inte blir helsvarta bilder.

Vid lunchtid börjar magen höra av sig men det är inget större problem eftersom det finns en restaurangvagn med fika och lunchrätter att köpa. Jag bestämmer mig för en god pizza. Under tiden passerar vi Trofors och Mo i Rana mellan orterna är det så vackert utanför fönstret att min mobilkamera nästan brinner upp så varm blir den av alla kort jag tar.

NSB tåget på Nordlandsbanan
Loket som drar mig (och alla andra resande) på Nordlandsbanan.
fjord möter fjäll längs nordlandsbanan
10 timmars tågresa till Bodö kan man tycka är lång tid men jag hade inte tråkigt en enda sekund. Vilken fantastiskt natur alltså!

Sedan blir det lite mer skog igen och mobilen får kyla ner sig lite grann men plötsligt så är vi mitt ute på kalfjället. Vilka kontraster! Det dyker upp ett litet hus med massa flaggor på därute mitt i ”ingenstans”: vi passerar polcirkeln. Jippie! Nu är vi uppe i norden!

Sedan ändras naturen igen, berg och sjöar visar sin mäktiga skönhet ännu en gång. Jag är alldeles överväldigad av alla intryck.

Framme i Bodö hade jag lätt kunnat sitta kvar på tåget och åkt 10 timmar till förbi berg och vattendrag. Men jag promenerar till hotellet, checkar in, byter om och går ut igen. Skönt att ”gå av sig” lite och samtidigt kunna upptäcka ett helt nytt ställe. Bodös centrum är inte speciellt stort, så det går rätt fort att kika runt och ta en alldeles lagom promenad till bland annat båthamnen.

På morgonen känns det nästan overkligt att jag faktiskt är häruppe i Bodö… men jag njuter och ser fram emot nya dagen. Nu är det dags att åka buss till Narvik. Bussen kör via Storjord och till en färja som tar oss genom Tysfjorden med mäktig utsikt.

Bussresa med färja på Tysfjorden
Bussen kör på färjan som tar mig genom Tysfjorden. 

Fantastiskt natur på resa med buss Bodö- Narvik
Riktigt trevlig resa, slappna av totalt från vardagen och kunna beundra en natur som är så vacker att det är svårt att beskriva med ord. (Vilken tur att jag tog så många bilder!).

Sedan fortsätter färden och jag får en wow-känsla när det blir fri sikt över Narvik som ligger inbäddad mellan havet och stora berg. Väl framme går jag genom det lilla centrumet och följer sedan skylten ”Narviksfjell” hela vägen upp till den alpina världscupsbacken, en cirka 25 minuters promenad genom riktigt fina bostadsområden med hus i alla möjliga färger.  

Narviksfjell skidområde
Eftersom jag "samlar" på orter där det varit världscupstävlingar så ska jag bara upp till skidbacken i Narvik. Jag rekommenderar det verkligen till alla (även de som inte är galen i världscupsorter) då man får en magisk vy över staden, havet och bergen uppifrån skidområdet. 

Bokar du den här paketresan fortsätter din resa från Narvik till Sverige på Ofotenbanan, som vid riksgränsen övergår till Malmbanan, till Gällivare. Där du tar Inlandsbanan vidare till Östersund. Du kan också välja om du vill fortsätta till Mora och kanske hela vägen till Kristinehamn.

Tåg så in i norden är den perfekta resan för dig som vill uppleva städer, byar, fjordar, fjäll och nationalparker i både Sverige och Norge och dessutom färdas på olika järnvägar med olika tåg. Jag är jätteglad att åkt denna resa, så… gör det du med!!  Här hittar du mer information om paketresan. 

PS. Jag har dessutom varit ute på ännu en intressant resa som vi har i vårt paketutbud Inlandsbanan och Hurtigruten DS

Text och foto: Heike Lippertz

Heike ombord tåget på Meråkerbanan.