Nyheter

Läs senaste nytt om vad som händer på Inlandsbanan.

Tillbaka
Fjälltåget profilbild med tåg i vinterlandskap

Res med nattåg

Snälltåget och Inlandsbanan satsar på nattåg från Malmö via bl a Stockholm till södra Lapplandsfjällen under tre veckor i februari i anslutning till sportloven i Danmark, Skåne och Stockholm. Nattåget har slutstation Storuman och stannar även i Dorotea och Vilhelmina på Inlandsbanan och därifrån blir det anslutande buss till fjälldestinationerna Kittelfjäll, Borgafjäll och Hemavan/Tärnaby.

- Vi på Snälltåget ser ett ökat intresse av att ta tåget till fjällen och genom satsningen tillsammans med Inlandsbanan kan vi nu erbjuda tågresor till destinationer som tidigare har varit svåra att nå med tåg, säger Marco Andersson, Marknadschef för Snälltåget. 

- Inlandsbanan är redan nu en viktig pulsåder för besöksnäringen i inlandet. Mot bakgrund av den starka utvecklingen av tågresenärer vintertid till Vemdalsfjällen ser vi att förutsättningarna är goda för samma utveckling norrut. God tillgänglighet och prisvärda kommunikationer är en nödvändighet för destinationsutveckling vilket gör fjälltågssatsningen oerhört viktig för besöksnäringen i våra ägarkommuner, säger Peter Ekholm, vd Inlandsbanan AB.

Trafiken är ett samarbete mellan Snälltåget, Inlandsbanan och ett antal företagare i södra Lappland som erbjuder attraktiva boendepaket med tågresor. I mars förra året genomfördes en testkörning och utfallet av den är att vi nu utökar med fler avgångar och kör i samband med sportloven.

Avgångarna 2020 kommer att ske i samband med sportloven vecka 7, 8 och 9, med bytesdag för boendet på torsdagar. Avresa sker söderifrån på onsdag kväll med ankomst under torsdagen. Hemresan sker på torsdagen och ankommer till Stockholm vid midnatt samma dag och Malmö på fredag morgon. Restiden för längsta resan Malmö – Hemavan tar 21 timmar – vilket i sig är ett äventyr på räls. Tågen drivs av förnyelsebar el Malmö - Östersund och på inlandsbanan Östersund – Storuman används fossilfritt bränsle (HVO).

Snälltåget på Röjan statioin
Snälltågets nattågsvagnar

BOKNING OCH VISTELSE PÅ FJÄLLDESTINATIONERNA

Fjälldestinationerna erbjuder boendepaket med aktiviteter där tågresa och busstransfer ingår. Paketen innebär att logistiken för en tågresenär, utan tillgång till egen bil, blir så komfortabel som möjligt hela vägen fram till slutdestination. Det är också möjligt att boka enbart tågresa. 

Mer information om de olika destinationerna finns på Snälltågets hemsida där du även kan boka enbart tågresa.

Läs mer om bakgrunden till satsningen här

Både lok och generatorvagn körs med fossilfritt bränsle (HVO)