Nyheter

Läs senaste nytt om vad som händer på Inlandsbanan.

« Tillbaka
12 feb - 2019

Nattåg till Lapplandsfjällen

Planerna på nattågstrafik från södra Sverige till fjälldestinationerna i Lappland har funnits länge. Nu blir det verklighet. Snälltåget kör vecka 11 nattåg från Malmö, via Stockholm, med avstigning längs Inlandsbanan i Dorotea, Vilhelmina och Storuman för vidare transfer till fjälldestinationerna och en veckas fjällvistelse.

Snälltåget på Röjan statioin
Snälltågets nattågsvagnar. 

Satsningen är ett samarbete mellan Snälltåget, Inlandsbanan samt flera destinationer och aktörer i Hemavan, Tärnaby, Kittelfjäll, Borgafjäll och Dorotea som tillsammans i vinter erbjuder medvetna fjällresenärer från södra Sverige ett hållbart och säkert alternativ att ta sig till och från fjälläventyren i norr.

Det stora intresset och framgången med nattågstrafiken till Vemdalsfjällen ligger bakom idén om att titta närmare på förutsättningarna för tågtrafik norrut längs Inlandsbanan vintertid. Vi som samarbeter kring detta är överens, både möjligheter, intresse och behov finns, så nu kör vi!  

FJÄLLTÅGET

Är ett hållbart alternativ för vintersemester i fjällen. Hela resan är fossilfri. På Inlandsbanan som inte är elektrifierad körs tåget på förnyelsebart bränsle. Fjälltåget har en kapacitet på 240 resenärer i liggvagnar samt en restaurangvagn som serverar varma samt kalla rätter och har fullständiga rättigheter.

BOKNING OCH VISTELSE PÅ FJÄLLDESTINATIONERNA

Fjälldestinationerna erbjuder boendepaket med aktiviteter där tågresa och busstransfer ingår. Paketen innebär att logistiken för en tågresenär, utan tillgång till egen bil, blir så komfortabel som möjligt hela vägen fram till slutdestination. Det är också möjligt att boka enbart tågresa. 

Mer information om de olika paketerbjudandena och biljettbokning >>

BAKGRUND till satsningen

Det blåser medvind för tågresande och många har fått upp ögonen för att resa hållbart. Snälltåget har tillsammans med Inlandsbanan och Skistar under flera års tid arrangerat resor med nattåg från Malmö, via Stockholm, till skiddestinationerna i Vemdalen och Åre. Nattågstrafiken på Inlandsbanans södra del bedrivs sedan flera år tillbaka helt kommersiellt.

Trafiken till Vemdalen rullar på Inlandsbanan från Östersund till/från Röjan med busstransfer till skidområdena i Vemdalen. Intresset från resenärerna har ökat och bokningarna säsongen 2018/2019 är rekordstort. Dubbelt så många har bokat sin resa till Vemdalen med nattåget jämfört med i fjol. 

–  Vi börjar nu se effekterna av ett långsiktigt arbete med att erbjuda ett enkelt och klimatsmart sätt att ta sig till fjällen, säger Marco Andersson, marknadschef på Snälltåget.

Marco Andersson, Snälltåget, och Peter Ekholm, Inlandsbanan
Marco Andersson, marknadschef Snälltåget och Peter Ekholm, vd Inlandsbanan AB. 

Läs mer om nattågstrafiken till skidområdena inom Destination Vemdalen

Inlandsbanans vision är att vara en dragkraft för att utveckla inlandet och har länge haft en ambition att utveckla vintertrafiken på den norra delen av banan.

–  Besöksnäringen är den starkast växande näringen i landet och väldigt betydelsefull i inlandet. Att det nu erbjuds ett tryggt resealternativ där resenärer reser hela vägen i egen kupé från södra Sverige direkt till Inlandsbanans stationer i Norrland, äter frukost i lugn och ro och är sedan redo att ge sig ut i fjällen känns väldigt bra. Att resa långt med barn kan vara en utmaning för många föräldrar men nattåget erbjuder en prisvärd, trygg och komfortabel resa till fjällen, säger Peter Ekholm, vd Inlandsbanan AB.

Nattåget är ett viktigt steg för att nå nya marknader och göra fjällvärlden/Lappland nåbar på ett helt nytt sätt.

– Det är viktigt att kommunikationerna till och från vårt område utvecklas. De flesta kommer hit med bil men den här satsningen erbjuder en unik möjlighet och besökarna kan själv aktivt välja ett annat resesätt. Att dessutom dra nytta av Inlandsbanan som går genom vårt landskap öppnar nya dörrar, säger Stig Strand, turismentreprenör i Hemavan.

–  Det har de senaste åren skett en stor tillväxt i den svenska fjällvärlden som bland annat har inneburit fler centrala bäddar, mer aktiviteter och mer besökare över lag. Vår fjälldestination är relativt outforskad för många i södra delarna av Sverige och jag tror att vi genom detta samarbete kommer det väcka ett intresse hos besökare som vill göra ett klimatsmart val i kombination med nyfikenhet på nya genuina fjällområden, säger Sofi Marberg, verksamhetschef Visit Hemavan Tärnaby.

Snötåget och Snälltåget på Röjan station, Härjedalens kommun
Röjan är ett trafiknav för vinterturister till orterna inom Destination Vemdalen. På bilden har Snälltåget anlänt med resenärer från södra Sverige och Inlandsbanans dagtåg Snötåget stannar för på och avstigande i Röjan för att sedan fortsätta till Mora. Från Röjan går Snöpendelns tranferbussar vidare till fjälldestinationerna inom Vemdalen. 

Fjälltåget profilbild med tåg i vinterlandskap