Nyheter

Läs senaste nytt om vad som händer på Inlandsbanan.

« Tillbaka
23 jun - 2014

10 nya jobb till Inlandsregionen

Upprustningsprojektet som Inlandsbanan påbörjade i april har skapat tio nya arbetstillfällen i regionen.  Flera av jobben har förmedlats via Arbetsförmedlingen och sju av dem har gått till Personer utan tidigare erfarenhet inom branschen.

I april påbörjade Inlandsbanan ett projekt som är delfinansierat av Tillväxtverket och Regionförbundet Jämtlands län med syfte att rusta upp banan och höja största tillåtna axellast för sträckan Sveg – Brånan.  Projektet kommer att fortsätta året ut och har skapat tio nya arbetstillfällen i regionen, något som också går i linje med Inlandsbanans ambition att driva utvecklingen av Inlandsregionen.

Två av de som fått jobb är Tomas Bergman och Michael Holm, båda boende i Sveg. Tomas som har  lite erfarenhet sen innan blev kontaktade av Arbetsförmedlingen inför projektet medan Michael, som är helt ny på området, hörde talas om projektet på Coop. En bekant berättade om informationsmötet som arbetsförmedlingen höll inför projektstarten och bestämde sig för att åka dit och lyssna.
-  Jag stack in huvudet och frågade om jag fick hänga med. Jag hade några krokar ute  på andra jobb också men det här kändes mest spännande. Det är inspirerande att få prova på något man aldrig gjort förut. Det visar att de finns vägar till nya jobb även för oss som är lite äldre, berättar Michael.

Infranord som är entreprenören i projektet har försökt samla en stor bredd bland de anställda både när de gäller ålder och tidigare erfarenhet. Av de tio nya jobben har sju stycken gått till personer helt utan tidigare erfarenhet inom järnvägsbranschen. De som är helt nya inom järnvägsarbete fick börja med en basintroduktion och kommer under projektets gång att gradvis få lära sig och prova på alla delar av arbetet. Målet är att alla ska ha erfarenhet och kunna arbeta med hela processen.
- Jag trivs bra och som det känns nu skulle jag gärna fortsätta med det här, säger Tomas.

Både Tomas och Michael trivs med jobbet, det är till och med lite bättre än de förväntat sig och om möjligheten dyker upp så vill de gärna fortsätta inom järnvägen. De är också överrens om att upprustningen av järnvägen och Inlandsbanan är viktigt.
- Det är bra att man satsar på järnvägen och att timmertågen har börjat gå här igen. Det är ju förkastligt att det är så mycket som transporteras med lastbilar när vi har järnvägen, säger Michael.
- Och  satsningen gör att det kommer jobb hit, vilket är bra, det händer ju inte så ofta fortsätter Tomas.

Båda ser satsningen på att rusta upp spåret som positivt för godstransporter och för att skapa jobb i regionen.  Men ingen av dem har rest med Inlandsbanan, de tror att om man är boende i regionen tar man naturen som en självklarhet och blir lite bortskämd. Men en resa norrut kanske det blir någon gång i framtiden.
-  Men nu får vi ju följa med till Röjan i alla fall, säger Tomas och skrattar.