Nyheter

Läs senaste nytt om vad som händer på Inlandsbanan.

« Tillbaka
28 apr - 2014

Tillväxtverket och Regionförbundet Jämtlands län satsar på Inlandsbanan

I början av april påbörjades Ett EU-finansierat upprustningsprojekt längs Inlandsbanan.

Syftet med projektet är att höja största tillåtna axellast (STAX) på sträckan Sveg - Brånan från nuvarande 20 ton STAX till 22,5 ton STAX.
 
Ett av Inlandsbanan prioriterade mål är att höja bärigheten på hela banan till 22,5 ton STAX och projektet är en viktig del i arbetet för att nå det målet. Infranord var den entreprenör som vann upphandlingen och projektet kommer att genomföras på den 8,3 mil långa sträckan mellan Sveg och Brånan, under perioden 1 april - 31 oktober 2014.

Projektet har en total budget på 54 miljoner kronor och för att kunna genomföra detta har Inlandsbanan fått finansiering av både Tillväxtverket och Regionförbundet Jämtlands Län. Tillväxtverket finansierar med 19,7 miljoner och Regionförbundet Jämtlands län med 7,3 miljoner och de resterande 27 miljonerna står Inlandsbanan själva för.

Det som kommer att genomföras under projektet är att 30 000 slipers kommer att bytas ut och banan kommer att kompletteras med ytterligare 17 000 slipers. Sedan kommer även rälsskarvreglering, spårriktning och ballastplogning att genomföras.