Nyheter

Läs senaste nytt om vad som händer på Inlandsbanan.

« Tillbaka
24 aug - 2017

Inlandsbanan inför tågledningssystem

Inlandsbanan AB satsar på att öka kapaciteteten längs banan och därför införs nu ett system för fjärrstyrning av strategiska drifts-/mötesplatser.

- Vi började undersöka möjligheten att införa ett tågledningssystem redan 2016. Bakgrunden var den rapport som Skogforsk gjorde och som pekade på möjligheterna till en presumtiv utökad trafik på banan och vilka strategiska mötesplatser som krävs för att kunna hantera en ökad trafikmängd, säger Mats Portinson, infrastrukturchef på Inlandsbanan AB.

Personalmässigt innebär det också att Inlandsbanan inte behöver utöka antalet tågklarerare för att matcha en trafikökning.

- Det betyder även en klar fördel för arbetsmiljön i och med att tjänsteresor för tågklarering på driftplatser utanför våra stationeringsorter avsevärt kommer att minska, säger Mats Portinson.

Tågledningssystemet som ska införas heter Cactus TMS och det är Cactus Rail AB som har erhållit kontraktet för implementeringen. Detta system används sedan länge av bland annat Stockholms Lokaltrafik.

Systemet beräknas vara driftsatt och godkänt i slutet av 2018 och omfattar tågledningscentraler i Sveg, Hoting och Storuman.

Fjärrstyrda driftplatser blir Orsa, Fågelsjö, Röjan, Svenstavik, Jämtlands Sikås, Vilhelmina, Sorsele, Arvidsjaur och Jokkmokk.

Vill du veta mer, kontakta gärna:

Mats Portinson, Infrastrukturchef/vice vd, Inlandsbanan AB, 063 – 19 31 15,