I fokus

Här kan du läsa Inlandsbanans inlägg i debatten kring infrastruktur och regional utveckling.

« Tillbaka
25 jan - 2017
Etiketter

Tågluffa på Inlandsbanan, dag 1

Nu är det dags för första avsnittet av Simon Jaktlunds videoblogg "Inlandet bättre än utlandet". Den första dagen på hans resa får vi följa med på tåget från Östersund och norrut. En cykeltur och lunch på Bergmans fisk i Vilhelmina  vidare till Slagnäs och Gullön.  Välkomna att följa med Mitt i äventyret.

Rullade ner de få kilometrarna jag har till centralstationen. Lastar in cykeln på tåget. Du kan boka cykelplatser och ha cykeln i tåget. Jag var så att säga ensam om att ha med hojen på denna resa men det var en rullator och en ”dramat” fick jag lära mig att det hette. En rullväska typ. Som vanligt så är man lite stressad när man väl ska iväg, börjar fingra på telefonen lite men efter bara en liten stund på tåget infann sig en sån go känsla. Den där ni vet. Ledig, lite ovisst äventyr och bara nån göttig känsla. Underbart!

Mycket skapades av tågvärden som var väldigt personlig samt att resenärerna är på nåt sätt lite socialare och öppnare än vanligt när man åker tåg. Känslan av en fjällstuga var det likt. Likt man hälsar på de man möter på fjället eller i stugan så hälsas de på de som kliver på. En stilla nick och nån nyfiken fråga vad sjutton jag och min vita cykel skulle hitta på.

Jag hamnade bredvid två väldigt goa gentlemän och vi kanske inte har så jättemycket i övrigt gemensamt men just nu åkte vi tåg i Norrlands Inland och då flödade konversationerna hur lätt som helst. Ett möte jag inte skulle vilja vara utan. Det visade sig att det var Bumba och Berra från det kända bandet Trio med Bumba. Jag smög undan lite och kikade på telefonen för här hade jag inte full koll. Snabbt fick jag upp att det turnerat med Beatles och gjort låten ”Man ska leva för varandra” Okej, vi hade en del att snacka om.

Sen tog jag och hoppade av på ett av de två stoppen i Vilhelmina. På det andra stoppet stannar tåget i ca 45 min för ett matstopp men jag bestämde mig för att nyttja den tiden och cykla runt och ta med mat på tåget. Fann en jättefin grusväg längs ett vattendrag som ni ser på filmen och fick röra på mig lite och ta med en delikatesstallrik från Bergmans fisk. Det var min melodi det.

Sen tog jag kanske resans något sämre beslut eller vägval kanske man skulle säga. Jag hoppade av i Slagnäs men borde åkt med till Gullön för kikade fel på en väg och inlandsbanans räls på en halvbra karta jag hade. Och nä Simon inte ens du kan/får cykla på rälsen så blev lite massa längre än vad jag tänkt mig. På E45 och en lång grusväg i riktigt dåligt väder, massa regn och snålblåst. Kunde hålla mig lite för skratt nån gång men ändå så LEVDE jag fullt ut och var glad. Jag visste att kvällen skulle bli fin och hade spanat in och fått tips av en farbror om en vacker plats där jag ville sova och vakna upp. Och oj vad värt det var. Det behövdes också ett break i en busskur i en by som heter Gullön där jag fick gympa mig varm och torr, samt läsa lite i en bok och lyssna på ett sommarprat innan jag fortsatte. Den första dagen hade liksom lite mer än en vecka på charter.

Text och foto: Simon Jaktlund
Musik: Johan Piribauer och The Inland River

Se teasern "Inlandet bättre än utlandet"

Här läser du mer om Tågluff med Inlandsbanekortet