I fokus

Här kan du läsa Inlandsbanans inlägg i debatten kring infrastruktur och regional utveckling.

« Tillbaka
02 feb - 2017

Tågluffa på Inlandsbanan, dag 2

Följ med på andra dagen av Simon Jaktlunds tågluffarresa "Inlandet bättre än utlandet" . Han lyssnar på livemusik i Arvidsjaur, handlar fika i Sorsele, skaffar rökt fiskt i Abborrträsk och övernattar med sitt trädtält någonstans vid en sjö i skogarna mellan Abborrträsk och Glommersträsk.  

Vaknar upp efter första natten i mitt trädtält. Sovit underbart och det är fantastiskt väder. Alla kläder torkade under frukosten. Sen hoppade jag på hojen och fick en fin sträcka tillbaka till Gullön där jag ska ta södergående tåg. Då kan jag köpa en gokaffe i Sorsele och köpa lite götta och byta till norrgående för där möts de bägge tågen.

Jag åker upp till Arvidsjaur där jag möts av go livemusik.

På cykeln igen och ska cykla österut för fått nys på lite mys i en by som heter Glommersträsk som jag vill besöka. Finväder och jättefin cykling MEN jag var lite feltajmad så missade sista utposten att proviantera i Affärn i Abborrträsk. 15 min sen var jag, typiskt. Men sånt brukar öppna upp för upplevelser, när man bara har basbehoven som utmaning så brukar det alltid hända nåt skoj, eller dumt, eller båda två.

Jag fick lyfta blicken lite för att se om jag kunde möta nån som jag kunde köpa nån mat av. Eller om det var nått grillkalas i nån trädgård man kunde bli inbjuden till eller så. Jag såg en handritad skylt med camping, loppis och rökt fisk och svängde in. Bästa svängen på resan tror jag. Jag fick kokkaffe samt träffa massa nytt folk som berättade historier, lärde mig lite samiska samt fick köpa två fina rökta regnbågsforeller. Blev där i över två timmar och tråcklade mig iväg på cykeln med middagen räddad när jag funnit mig min plats för natten. Fick också med tips om en mycket fin plats som jag aldrig hade funnit själv.

Upp med trädtältet, ett nakenbad i en tjärn, lite ninjafäktning med mygg och sen var det dags att äta fisk. Smakade underbart och till efterrätt blev det några nävar blåbär jag hittade. Perfekt!

Det som var mindre perfekt var att jag fick nån form av björnfrossa mitt i natten. Jag vaknade upp av ett sånt sjukt högt BRAK och sen en del efterföljande ljud. Då kände jag mig inte så kaxig liggandes guppandes i ett trädtält i perfekt Björnmördarhöjd. En medioker natt på grund av inre noja,

Text och foto: Simon Jaktlund
Musik: Johan Piribauer och The Inland River

Tidigare avsnitt från videobloggen "Inlandet bättre än utlandet":
Teaser
Dag 1

Inlandsbanekortet- Sveriges enda tågluff Läs mer