I fokus

Här kan du läsa Inlandsbanans inlägg i debatten kring infrastruktur och regional utveckling.

« Tillbaka
19 jan - 2017

Tågluffa på Inlandsbanan

Simon Jaktlund är bland annat entreprenör, inspiratör, innovatör och en friluftsintresserad man som bor i Östersund.

Många lokalt i Östersund känner honom som mannen bakom satsningen Surfbukten och andra kanske via någon av han kurser i snowkite. I somras satte han ihop sitt eget äventyr längs Inlandsbanan. Han lastade med cykel och tält och gav sig förutsättningslöst iväg norrut från Östersund med tåget.

Här kommer en teaser till den videoblogg i fyra delar han skapade av under resan. Vi publicerar ett avsnitt i veckan i fyra veckor och även texter som hänger ihop med filmerna "Inlandet bättre än utlandet".
 

I slutet av augusti 2016 fick jag loss fyra dagar från mitt jobb i Östersund. Jag hade hela året haft en liten tanke och dröm att sticka iväg med Inlandsbanan på lite nedkopplat och avkopplat äventyr. Just att ta cykeln hemma från dörren, lasta på den och flanera lite planlöst, kunna ändra mig, go with the flow och bara vara och uppleva. Liksom lite slow travel och att verkligen leva ut klyschan ”resan är målet”. För jag hade inget slutmål mer än hem igen och det var inte så noga vart jag varit. Bara jag hade varit fullständigt närvarande, upplevt, uppskattat nuet och varit genuint nyfiken.

Det finns en gammal sägen jag fick höra när jag bodde på fjället och jag struntar i om det är hittepå för den sägnen är underbar. Den säger att de gamla visa samerna (eller indianerna) hävdade att när man reser snabbare än kroppen eller hästen själv klarar av så hinner inte själen med. Det kallar vi nog visst bestämt 2017 för ”jetlag”. Sen har jag spunnit vidare på de tankarna såhär:  Om man måste resa väldigt fort så är det viktigt att stanna upp ibland och pausa, acklimatisera sig men framförallt låta själen, tankarna och sinnet hinna ifatt. Med denna tes så blir Inlandsbanans tåg och en cykel väldigt passande. Lite lagom go fart och massa goa stopp där man landar lite i känslan av vart man är.

Så jag packade min ryggsäck med nyfikenhet, kläder, sovsäck, ett trädtält, diverse småplock och satte mig på cykeln efter frukost och hojade ner till Östersunds centralstation. Och just det, jag talade in ett meddelande att jag kommer vara nedkopplad och avkopplad i fyra dagar och stängde av telefonen.

Inlandsäventyret kunde börja! Tuff-tuff

Text och foto: Simon Jaktlund
Musik: Johan Piribauer och The Inland River