I fokus

Här kan du läsa Inlandsbanans inlägg i debatten kring infrastruktur och regional utveckling.

« Tillbaka
20 aug - 2020
Etiketter

Hurtigruten - världens vackraste sjöresa

Följ med vår medarbetare Elisabeth på hennes resa med anrika Hurtigruten, från Harstad till Trondheim. Efter flera dagars resa med Inlandsbanan och Därefter till Norge har det äntligen blivit dags att gå ombord. 

Så hade dagen kommit när det var dags för mig att gå ombord på Hurtigruten. Efter flera år på Inlandsbanans bokningskontor kan jag inte säga annat än att förväntningarna var höga. Jag visste att den del av Hurtigrutens rutt som ingår i Inlandsbanans resa av många, även av Hurtigruten själva, anses vara en av de vackraste sträckorna längs hela den norska kusten så det bådade gott. Skeppet som hette M/S Finnmarken låg redo vid kajen när vi närmade oss hamnen och vi gick uppför landgången. En stund efter ombordstigningen var det dags att kasta loss och ge oss ut på havet som denna dag skulle ta oss till Lofoten och dess hisnande natur. 

Hurtigruten karta Norges kust

Dag 1 Hurtigruten (Harstad - Stamsund) 

Hurtigrutens födelseort

Första stoppet som vi kom till efter ett par timmar hette Risøyhamn, en ort med bara 200 invånare. Några människor gick av, men Hurtigruten levererar även post och varor, en funktion man kanske ibland glömmer. I Risöyhamn fick vi även tillgång till hytten så den var vi ju tvungna att spana in. Därefter fortsatte vi till Stokmarknes, där Hurtigruten grundades för mer än 125 år sedan. Här gick vi av och besökte Hurtigruten-museet, som i alla fall jag upplevde gav resan en extra dimension. Vi passade även på att handla lite smått och gott till hytten i en mataffär. Vi satte nu kurs söderut och efter ett tag passerar det gigantiska skeppet igenom det trånga Raftsundet som kantas av upp till 1 000 meter höga fjälltoppar, en mäktig upplevelse.

Förtrollande Trollfjorden - resans höjdpunkt

Vårt nästa stopp är spektakulära Trollfjorden, som är bara 2 km lång, 100 meter bred och omges av majestätiska fjäll. Jag visste på förhand att det endast är om vädret tillåter som skeppet skulle försöka sig på att gå in mellan klipporna i detta dramatiska landskap, så gissa om jag höll tummarna! Jag hade turen på min sida och det var en fantastisk upplevelse, det kändes faktiskt som om man skulle snudda bergssidan med fingertopparna om man sträckte armen över relingen. I denna region kan man ibland se havsörnar sväva över fartyget, men de lyste dessvärre med sin frånvaro, men vad gjorde det. Efteråt serverades våfflor och bubbel på däck!

Glad personal serverar våfflor och bubbel Hurtigruten

Hjärtat av Lofoten

När vi kom fram till Svolvær hade det börjat mulna på, men trots lite begränsad sikt så gick det inte att ta misste på att vi var på en fantastisk plats. Här kan du välja mellan flera olika utflykter, bland annat en ridtur på stranden i solnedgången, en tur i snabba båtar eller en guidad rundtur i en fiskeby, men vi nöjde oss med en öl på en lokal pub. Efter ett ca 2 timmar långt uppehåll var det dags att gå tillbaka, för att fortsätta längs den imponerande Lofotsväggen till Stamsund.

Hurtigruten grå skyar

Dag 2 Hurtigruten (Bodö-Rörvik)

Vi korsar polcirkeln

Efter en bastant frukostbuffé var vi på gång igen och man slås av små lustiga företeelser ombord. Exempelvis hur alla passagerare (mig själv inräknad) agerar vid de informativa utropen som kommer lite då och då. Denna dag var det bland annat passagen av polcirkeln som stod på schemat. När högtalarna annonserar de olika sevärdheterna uppsöker alla raskt närmaste förnster eller går ut på däck som på en given signal. Bara de gamla rävarna som kanske har åkt hela vägen Bergen-Kirkenes och nu var på väg söderut igen på sin tionde (!) dag behöll lugnet och satt kvar. Polcirkeln passeras, vi ser monumentet och får vara med och fira det med en lite annorlunda cermoni där vi serveras en sked med fiskleverolja. Jag kan dock avslöja att det inte smakade särskilt gott. 

Fjället med hålet och de sju systrarna

Under dagens etapp längs Helgelandskusten passerar vi det underliga fjället Torghatten, som är känt för sitt karaktäristiska hål i mitten. Hålet, som bildades under istiden, är 160 m långt, 35 meter högt och 20 meter brett. Vi passerar också den imponerande fjällkedjan "De syv søstre" – med upp 1 100 meter höga toppar. Enligt sägnen ska sju vackra trollsystrar ha tagits tillfånga och förvandlats till sten, vilket skapade de vackra fjälltopparna.

Världsarv och Charmiga kuststäder

Efter ett kort stopp i det idylliska Nesna, fortsätter vi till Sandnessjøen och efter ytterligare ett par timmar kommer vi fram till Brønnøysund där vi går i land. Ett fint litet samhälle med charmig huvudgata och småbåtshamn. Mellan april och oktober kan man följa med på en utflykt till Norsk Havbrukssenter för en intressant rundvisning och få provsmaka färsk lax. Sista kvällen passar vi på att nyttja utomhus-jacuzzin, något som inte finns på alla skepp men som verkligen rekommenderas. 

Dag 3 Trondheim

På äventyr i Trondheim

Jag vaknar vid 06:30 av att det låter, och mycket riktigt, det är båten som lägger till i Trondheim. Jag har alltså kommit till slutstationen på mitt Hurtigrutenäventyr. Som tur är är det ingen hets iväg utan man hinner i lugn och ro göra mig klar för en dag i Trondheim och äta en sista frukost ombord. När jag går över landgången tänker jag att jag är ganska mätt både bokstavligt på all mat och bildligt på alla fantastiska vyer och att två heldagar på båten var helt perfekt för mig, som nu måste erkänna att jag längtar tillbaka till tåget!

Tack och på återseende!

Läs mer om hela paketresan här:

Inlandsbanan & Hurtigruten 

Hurtigruten fjord