I fokus

Här kan du läsa Inlandsbanans inlägg i debatten kring infrastruktur och regional utveckling.

« Tillbaka
31 mar - 2016

På tur med Hurtigruten

Det ropas ut i båtens högtalare att vi åker förbi en havsörn som sitter på en stolpe på en holme. Vi är redan ute på däck men skyndar oss till babord sida för att titta. Det är där vi är just nu - mitt i äventyret på Hurtigruten.

I början av mars hade jag, som heter Ulrica, och Kajsa möjlighet att åka på en visningsresa med Hurtigrutens båt Kong Harald mellan Tromsö och Trondheim. 
Turen vi följde med på är lite längre än den paketresa som vi har på Inlandsbanan under sommartid dessutom får vi se omgivningarna i vinterskrud.

Vi kryssar bland annat genom den trånga Risörenna, en 4,5 kilometer lång muddrad kanal som bara är sex meter djup. Det känns lite skumt att stå på en så stor båt och se botten när vi glider fram. 
Resan går genom det natursköna Lofotenområdet, genom Raftsundet. Där ligger den kända Trollfjorden. Tyvärr kan båten inte åka in där på vår resa eftersom det är rasrisk på vintern. Men i Inlandsbanans paketresa med Hurtigruten går båten in i den kända fjorden, det går nästan att sträcka ut en arm från båten och nå bergssidorna. Tanken är hisnande.

Läs mer om vår paketresa och boka här.

I högtalarna ropas det ut att vi snart passerar polcirkeln. Personalen på båten bjuder alla på fiskleverolja: ”det har alla norskar tagit sedan barnsben, det är därför vi är så friska” så ingen slipper undan ett smakprov. Inte gott, men jag tänker på att det gör gott, sväljer och är glad.

Kocken kommer upp på däck och visar hur man filerar lax och vi får smaka. Mums!
Jag tycker om fisk och det finns alltid någon fiskbit att hugga in på från buffén, oavsett vilken måltid det handlar om. Det känns väldigt bra att  maten vi får är gjord, så långt det är möjligt, av lokala råvaror. Och färsk fisk kommer till båten varje dag.

Vi glider förbi De Syv Söstre, sju fjälltoppar på rad som alla är runt 1 000 meter höga.

Hurtigruten vill att vi som resenärer ska få nära upplevelser. Därför gör båten en extra sväng så att vi kan se fjället Torghatten från första parkett. Båten gör en liten lov så att vi kan se hålet som går genom fjället tydligt.

Jag och Kajsa kliver av i hamnen i Trondheim efter frukost och tar tåget hem till Östersund, fyllda med ny energi, nya upplevelser och ett sug efter mer äventyr.

Vill du uppleva svensk vildmark och samtidigt få en dos havsbris? Följ med på vår paketresa i sommar.