Lärorikt vildmarksäventyr | Inlandsbanan

Lärorikt vildmarksäventyr

Tillbaka

Jag var liten när jag lärde mig att myror bygger sina stackar mot söder för de gillar sol och värme. Men det var nyligen jag lärde mig att det är fler tecken i naturen jag måste tänka på för att veta om myrstacken verkligen är riktad mot söder.

Jag och ytterligare fyra personer tillbringade fyra dagar i slutet av augusti med att lära oss överleva i vildmarken. Vi åkte på resan Bushcraft med Inlandsbanan ett samarbete med Wilderness Life, som arrangerar fiske- och naturäventyr i Auktsjaur, norr om Arvidsjaur.

Upplevelsen började redan när vi klev på tåget i Östersund. Rebecca Turpeinen, Wildernes Life, åkte med oss. Tågresan gick på ett litet kick för vi jobbade hårt bland annat med att lära oss vilda djur och hur deras spår ser ut.

Vi gjorde också egna braständare av bomullstussar och vaselin. Vi satt som frågetecken och kletade in tussarna med vaselin, men förstod senare när vi skulle få igång lägerelden i regn, att det där är något som är bra att ha med sig ut på tur.

Första natten tillbringade vi på Wilderess Life lodge där vi åt middag och gick igenom packningen enligt den lista vi fått i förväg.

Det gäller att ha rätt grejer med sig och inget onödigt för vi skulle ju orka gå med våra stora ryggsäckar och ha plats för det som är viktigast. Vi fördelade de gemensamma sakerna för matlagning, tälten och mat som Rebecca och Thomas Turpeinen gjort i ordning till oss.

Dag två skjutsade Rebecca oss med bil en kort bit och sedan vandrade vi ut i Lapplands vildmark med Thomas.
One is none, two is one- en är ingen, två är en. Det upprepade Thomas många gånger de dagar vi var ute.
– Vissa essentiella delar av utrustningen bör ha en back-up, exempelvis för att kunna göra upp eld, säger Thomas.

Hans grundregel är att vara så förberedd ute i vildmarken att du inte hamnar i en nödsituation. Och om du eller någon av dem du är med gör det ändå så ska ni ha goda förutsättningar att reda ut situationen, åtminstone fram till att hjälp kan nå fram eller att du kan rädda dig själv.

Vi slog läger vid en sjö med kristallklart vatten. Flera av oss hade förmånen att se fiskarna simma i sjön. Vi hade dessutom god fiskelycka och en av deltagarna bjöd oss på gädda och öring en kväll.  Genom att sätta upp vårt läger där hade vi fri tillgång till färskt dricksvattnet dygnets alla timmar.

Listan på nya kunskaper jag fått dessa dagar är lång. Jag har uppdaterat mig på att navigera med karta och kompass, lärt mig hur jag kan använda solen och stjärnorna för att hitta väderstrecken, flera smarta sätt för att göra upp eld (även om det regnar). Men också hur viktigt det är att se till att äta och dricka ordentligt under en vistelse ute för att hålla en bra vätskenivå och energinivå så att jag klarar påfrestelser och även kan hålla värmen när det är svalt ute.

Det jag fått med mig mest av allt är dock hur viktigt det är att vara här och nu när man är ute. Att till exempel registrera hur det ser ut i miljön du vandrar igenom, titta efter vatten, ved, material att tända med så som torrt näver och tjärved.
– Vänd dig också om då och då, det kan se helt annorlunda ut från andra hållet. Det kan vara bra om du måste vända om och gå tillbaka samma väg du kom, tipsar Thomas om.

Och så det där med myrstackar, som faktiskt inte alltid pekar mot söder.
– Titta i miljön runt myrstacken. Finns det träd som ger skugga så att de därför kanske byggt på ett annat sätt? Jämför med stenar runt omkring, var på stenen växer mossan? Mossa vill trivs bättre i skuggigt läge, det vill säga i nordlig riktning, är några tankar som Thomas slänger in i våra riktingsberäkningar.

Läs mer om paketresan Bushcraft med Inlandsbanan (resedatum för 2017 är ännu inte bestämt, men välkommen med din intresseanmälan till vår bokning)

Wilderness Life Läs mer >>

Vi lär oss vilda djur och deras spårRunt lägretDagens fångsVårt lägerDjurspårningAvgång från Auktsaur

Bildtexter:
1. På tåger lär Rebecca oss om vilda djur och spåren de lämnar efter sig.
2. Karta och kompass är bra att kunna, men vi lär också också andra sätt att ta ut riktningen.
3. Julian fick en gädda och en aborre som lät sig väl smaka.
4.Hjärtat i lägret är vår eldstad, kaffe- och tevattnet är snart varmt.
5. Thomas visar sin teknik för att spåra djur i terrängen.
6 Tåget stannar mitt i äventyret i Auktsjaur.

Text och foto:Ulrica Dahlqvist