I fokus

Här kan du läsa Inlandsbanans inlägg i debatten kring infrastruktur och regional utveckling.

« Tillbaka
10 feb - 2017

Paketresan Jokkmokks marknad 2017

Resenärer från olika delar av Sverige, Tyskland, Belgien, reseledare Anton, lokförare Martin och så jag, Ulrica, som skriver och fotar, lämnade Västra station i Östersund 30 januari och gav oss av längs Inlandsbanan norrut.

Vinterlandskapet visade upp sig från sin bästa sida hela vägen till Kåbdalis, solen fick snön att glittra. Vi åt lunch på Hotell Wilhelmina, med utsikt över Volgsjön och  middag på Hotel Laponia i Arvidsjaur.

Vi välkomnades på kvällen i Blåfjell stugby i Kåbdalis med en sprakande brasa utanför receptionen.

Jukkasjärvi

Morgonen efter åkte vi landsvägsbuss till Jukkasjärvi. Anton berättade om Ligga kraftstation och Harsprånget, Sverige största kraftverk, samt gruvnäringen i Malmberget bland annat.
Vi passerade odlingsgränsen, den administrativa gräns som avdelar de rena fjälltrakterna mot övriga Sverige.  

Det är fantastiskt att se vad det går att göra med snö och is. Det får vi uppleva på Icehotel i Jukkasjärvi. Numera är det inte bara ett hotell utan två, varav det ena är byggt för att stå året runt. Året runt-hotellet kyls ner av solcellsenergi för att hålla.
Olika konstnärer från olika länder har utformat rummen i hotellen, vilken kreativitet!  Det är det 27:e ishotellet vi har äran att besöka.

Höjdpunkten för många var dock det makalöst vackra norrskenet på vägen hem. Busschauffören stannade till på en parkeringsficka så att vi fick gå ut och njuta av skådespelet på himlen.

Besök på ÁJtte och Jokkmokks tenn

Den andra dagen åkte vi med Inlandsbanans tåg från Kåbdalis till Jokkmokk. Vi var på en guidad tur på Jokkmokks tenn och fick lära oss om samernas liv och kultur på Ájtte -svenskt fjäll- och samemuseum.

Halv sex på kvällen inleddes invigningen av det 412:e upplagan av Jokkmokks marknad med jojk. Sedan tuffade vi hem i den mörka vinternatten.

Marknadsdag i Jokkmokk

Torsdagen innebar en heldag på marknaden. Fint hantverk, konstutställningar, samisk design, renrace, god mat, cocosbollar och finsk korv med bröd, är bara något av det som finns. Lägg till det en massa intressanta föreläsningar, god mat, musik och ett spralligt folkmyller, så har du en riktig vinterfestival. Väl värd att besöka fler än en gång. Ett par som var med på paketresan har varit med på resan två tillfällen tidigare, och inte har de fått nog ännu som det lät.

På hemresan till Östersund stickades och broderas det, det sovs, sjöngs och pratades om veckans upplevelser. De flesta önskade att de fått se ännu mer norrsken, men tyvärr är det lite svårt att boka i förväg.

Anton sjöng Jämtlandssången när tåget rullade in i Jämtlands landskap igen. Resan avslutades med en gemensam middag på hotell Clarion i Östersund.

När jag landat hemma i min egen säng konstaterar jag att paketresan är så mycket mer än ett besök på Jokkmokks vintermarknad.  Jokkmokks vintermarknad är så mycket mer än en marknad och tågresan är så mycket mer än att bara resa.

Blåfjell stugby, Kåbdalis

Vi bodde i lägenhetsstugor i Blåfjell stugbyy, Kåbdalis.

Isglas

Glas i isbaren på Icehotell i Jukkasjärvi.

Renraid
Renraiden besöker marknadsområdet alla marknadsdagar.
 


Det härliga gänget som var med på resan.

 

Text och foto: Ulrica Dahlqvist