Gällivare turistcenter tipsar | Inlandsbanan

Gällivare turistcenter tipsar

Tillbaka

Fjället mitt i stan. Spännande upplevelser under jord. Natursköna turer till fots eller med cykel och möjligheter att lyxa till det med ett spabesök. Det är Gällivare det.

Varför ska man som Inlandsbaneresenär stanna i Gällivare?
– Vi har så mycket här. Vi har landsbygden med djupa skogar, fjällen med den öronbedövande tystnaden och ett levande centrum med restauranger och aktiviteter. Och allt finns inom ett rimligt avstånd. Även om du bara stannar några dagar kan du hinna med mycket.

– Oavsett ålder och intressen så finns det något för alla här. Du kan till och med gå med barnvagn på toppen av Dundret, säger Emma Forsberg, kommunikatör på Gällivare Turistcenter.

Det här får du inte missa om du stannar ett dygn i Gällivare:

  • Naturum Laponia i Stora Sjöfallet. Buss 93 från Gällivare till Stora Sjöfallet. Naturum Laponia är en plats för att berätta. Det kan vara berättelser om fjällen på andra sidan sjön eller om hur renarna söker sig dit varje vår. På naturum Laponia berättas om lite av det som har gjort att det här stora området har utsetts till världsarv. Utställning och café.

  • Guidad topptur och nya Gällivare. Gruvbrytningen under Malmberget medför att samhället måste flyttas och ett nytt Gällivare tar form. Guidad tur runt nya Gällivare som avslutas med en tur till Dundrets topp. Avgår kl. 22.00 från Resecentrum.

  • Vandra eller cykla i egen takt. Gällivare har gott om fina vandringsleder och stigar runt om i samhället. Starta vid Centralskolan i centrum på Gällivare museum och börja din vandring längs Kulturstigen. Du kan sedan vika av och gå mot Sandviken var du kan bada, grilla eller bara njuta av utsikten över vattnet och fjället. Fortsätt mot Andra sidan och följ Dundretleden upp till Himlatorget på Dundret. Vill du fortsätta kan du gå ner igen och fortsätta längs Kulturstigen mot Hembygdsområdet och se några av de äldsta bevarade byggnaderna.

Det här får du inte missa om du stannar tre dygn i Gällivare:

  • Världsarvet Laponia. Buss 93 till Stora Sjöfallet. Bo bekvämt och ät gott på Stora Sjöfallets fjällanläggning eller Saltoluokta Fjällstation och gå på dagsturer i världsarvet. Besök naturum Laponia som berättar om lite av det som har gjort att det här stora området har utsetts till världsarv.

  • Quality Hotel Lapland. Nyrenoverat hotell mitt emot tågstationen med faciliteter med allt från café till bowling till nattklubb till frisör. Bastu, relax och spa och på taket finns pool, bar och jacuzzi. Nära centrum och nära till aktiviteter som tur med häst och vagn, minigolf, vandrings- och fisketurer och mycket mer.

  • Dundret, fjället mitt i stan, huserar såväl hotell som restaurang Vinbaren, och utmärkta cykel- och vandringsleder. Dundret har uthyrning av mountainbike och fatbikes och arrangerar också olika sommaraktiviteter.

Personalen på Gällivare Turistcenter hälsar välkomna!

Personalen på Gällivare Turistcenter