I fokus

Här kan du läsa Inlandsbanans inlägg i debatten kring infrastruktur och regional utveckling.

« Tillbaka
11 apr - 2016

Fågelsjö den lilla byn med den stora själen

Fågelsjö gammelgård Bortom Åa  är en av sju Hälsingegårdar som utsetts till världsarv. Den ägs av Ljusdals kommun men drivs av Fågelsjö hembygdsförening. Fågelsjö har en spännande geografisk tillhörighet. Det ligger i landskapet Dalarna, Gävleborgs län och Ljusdals kommun, dessutom räknas orten till bygden Orsa Finnmark.

För Inlandsbaneresenärer i södergående riktning ingår en halvtimmes fikastopp i Fågelsjö. Fikat beställs i förväg ombord på tåget och serveras på perrongen.
Kerstin, Kajsa och jag Ulrica, Destination inlandsbanan, var nyligen där och träffade några ur järngänget som driver verksamheten. Gillar du historia, spännande berättelser, föremål från svunna tider, hantverk och naturupplevelser rekommenderar jag att stanna i Fågelsjö ett dygn eller flera i sommar.

Orörd kulturmiljö
Jan- Åke Karlsson är anställd av hembygdsföreningen. Han håller ordning på det mesta och vet allt om byggnaderna, prylarna i dem och omgivningarna. Han berättar för oss om Jonas Olsson, den mångsysslande storbonden (1832-1895) som drev gården. Han var en sann entreprenör och upfinnarjocke. Det får vi flera bevis på när Jan-Åke visar oss runt. Bara Jonas märkvärdiga låsanordning till spannmålsboden är värt ett besök.

Ta tåget till kurser och evenemang
I sommar har de flera spännande evenemang att hänga med på när du gör en dagsutflykt med Inlandsbanan.
Britta Nilsson driver café och kursgård i Amerikahuset intill gammelgården. Kursutbudet är bland annat näverarbete, järnframställning, målning och växtfärgning.

En inspirerande bygd
Många besökare låter sig inspireras och imponeras av drivkraften i bygden, de intressanta upplevelserna och aktiviteterna i och kring Fågelsjö. Britta och Jan-Åke berättar för oss att de har 10 000 cafégäster och 4 000 guidade turer görs varje år.

På tåget på väg tillbaka till Östersund efter vår dag i Fågelsjö dyker en tanke upp i mitt huvud. ”Fågelsjö är en liten by med en stor själ och det är lätt att känna sig välkommen där”.
Det är inte sista gången jag är där, det är jag säker på.

Jan-Åke Karlsson visar runt i gammelgårdenBritta Nilsson driver kursgården och caféeverksamhet


Åk med Inlandsbanan till Fågelsjö i sommar
Det finns många små äventyr att göra för dig som stannar en eller flera dagar. Det finns olika boenden, som du bokar genom hembygdsföreningen eller STF. Övernattar du kan du beställa mat från caféet. Hembygdsföreningen ordnar också med transport från perrongen de cirka tre kilometrarna till Fågelsjö by.
Här hittar du biljettinformation och tidtabellen.

Britta och Jan-Åke tipsar om små äventyr du inte får missa i Fågelsjö:

  • Guidad tur på gammelgården. I butiken finns dessutom hantverk från olika lokala hantverkare och i caféet finns fina linprodukter.
  • Hyr en cykel och gör olika kortare utflykter, exempelvis till Vippstenen.
  • Vill du röra dig ännu mer kan du cykla till Hamra nationalpark, en av Sveriges äldsta nationalparker med orörd urskog.
  • Hyr båt eller kanot och ta dig till exempel ut till Björnskalleholmen eller prova fiskelyckan.