Världsarvet Laponia firar 20 år – Inlandsbanan tar dig dit | Inlandsbanan

Världsarvet Laponia firar 20 år – Inlandsbanan tar dig dit

Tillbaka

Upplev platser du aldrig sett förut, från skärgårdsidyll till vildmark i norr, från Kristinehamn till Gällivare. Paketresan ”Upptäck Inlandsbanan” ger skäl för sitt namn, det är en resa för alla sinnen. På väg mot Gällivare åker du genom världsarvet Laponia och får uppleva den orörda naturen.

Världsarvet Laponia fyller 20 år och är ett samiskt kulturlandskap, med flera tusen år gamla spår efter mänsklig verksamhet, och samtidigt Europas största sammanhängande naturlandskap. Här i gammelskogen och på myrarna stora som sjöar finns det historia att upptäcka. För att fira jubileet anordnas aktiviteter under hela året, vad sägs o, vernissage, barkworkshop eller midnatssolsvandring i sommar?
Mer information om paketresan hittar du här.

 Laponia.nu uppdateras kontinuerligt med aktiviteter.

VAD är ett världsarv?
Ett världsarv är en plats, ort, miljö eller objekt som är så värdefull och unik att det är en angelägenhet för hela mänskligheten att skydda det. 1996 utsåg UNESCO Laponia till världsarv för både sin kultur och sin natur.

Fakta om Laponia
Storlek: 9 400 kvadratkilometer.
Ligger i: Norrbottens län, i Jokkmokks och Gällivares kommuner.
Samebyar: Baste čearru, Unna tjerusj, Sirges, Jåhkågaska tjiellde, Tuorpon, Luokta-Mávas fjällsamebyar samt Udtja, Slakka och Gällivare skogsamebyar.
Nationalparker: Padjelanta/Badjelánnda, Sarek, Muddus/Muttos och Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke.
Naturreservat: Sjávnja och Stubbá samt områdena Tjuoldavuobme, Ráhpaäno suorgudahka (Lájtávrredeltat) och Sulidälbmá.

På resa i Lappland