Unga gör film på Inlandsbanan | Inlandsbanan

Unga gör film på Inlandsbanan

Filmrullen och Inlandsbanan i samarbete

Tillbaka

18 augusti händer det grejer, då ska Filmrullen ut och åka Inlandsbanan.
Det blir workshop på tåget på resan mellan Östersund och Vilhelmina. På plats i Vilhelmina Folkets hus hålls också en Filmrulleworkshop under eftermiddagen.
 

Filmrullens workshops är gratis för ungdomar mellan 12 och 25 år från Jämtland, Härjedalen och Västerbotten.
Tåget avgår från Östersund 07.20 och kommer tillbaka på kvällen 20.49 och det går att ansluta från vilken som helst av Inlandsbanestationerna längs vägen till Vilhelmina.

Erik Edler och Robert Singleton är filmpedagoger och har bland annat planerat workshopen som sker på tåget. Fokus ligger på att lära sig använda grundverktygen från början.
­- På tåget kommer vi att använda oss av I-pads och en teknik som heter Stop motion. Det handlar om att vi fotar sekvenser och gör en film av det. Det kan till exempel vara en målningfi eller i lera, berättar Erik Edler.

De kommer också att prata om grunderna inom att göra film och även hur man arbetar med manus.
- Det ska bli jättespännande att göra detta ombord på tåget, det är ju en ny miljö för oss  i det här sammanhanget, säger han.

På Folkets hus i Vilhelmina kommer det att dukas upp ett smörgåsbord av teknikprylar för att fortsätta göra film och animeringar under eftermiddagen.
- Som deltagare får du låna det du vill och göra det du är intresserad av. Några kanske vill skriva ett manus och andra kanske vill göra en animerad kortfilm. Man behöver inga förkunskaper, säger Eva Aspling, filmkonsulent och verksamhetsledare på Filmpool Region Jämtland Härjedalen.

Om Filmrullen
Filmrullen är ett projekt som vill skapa en meningsfull fritid för ungdomar och stimulera till digitalt skapande. Det syftar också till att ge kunskap i digitala bilders språk och verktyg för eget skapande samt lyfta fram ungas egna berättelser i regionen.

Mer information om verksamheten finns här

Här hittar du mer om resan den 18 augusti

Här är Inlandsbanans tidtabell

Unga gör film

Foto: Filmrullen