Från Arizona till Gällivare | Inlandsbanan

Från Arizona till Gällivare tur och retur

Betty Olivier, Arizona USA, reser längs Inlandsbanan.

Tillbaka

Betty Olivier från Arizona, USA, har tillbringat tre veckor i sommar med att åka Inlandsbanan.
– Luften i Sverige doftar så fantastiskt. Jag önskar jag kunde fylla en flaska och ta med mig eller äta upp den, säger Betty.

Betty har planerat sin resa sedan årsskiftet och nu har hon åkt hela Inlandsbanans sträckning från Kristinehamn till Gällivare, med avstickare åt lite olika håll. Att uppleva friheten i den svenska naturen har varit målet med hennes resa.

Arjeplog var resans höjdpunkt berättar hon.

– Det är så vackert med de små öarna ute i sjön. Känslan av frihet är fantastisk där. Det bästa på hela resan var att cykla omkring där.

Hon bodde på Hornavan hotell.
– Utsikten därifrån är något alldeles extra. Och tystnaden, att inte behöva höra alla oljud som finns i en storstad som jag är van.
– Jag är så glad att hotellet fick fram en cykel som jag kunde använda när jag var där utan att de egentligen har den servicen för sina gäster.

Frihet är ett ord hon använder flera gånger under vårt samtal. Frihet för henne är natur, att vara aktiv utomhus och att kunna ha hotellfönstret öppet.

Betty flyttade från Sverige när hon var 20 år. Idag är hon 69. I Arizona är det så hett att hon alltid måste ha fönstren stängda på sommaren för att stänga den varma luften ute. Under Sverigeresan var det viktigt för henne att kunna öppna fönstren och släppa in den svala friska luften i sitt rum.

Betty berättar att hon reste med två stora resväskor.

– Ni har inte så stora resväskor här i Sverige tror jag. Jag har fått många blickar och kommentarer för mina stora väskor. Men jag hade ju med kläder för att vara ute i alla väder: kängor, stövlar, rejäla kläder, regnkläder och cykelhjälm.

Hon tycker om att cykla och har försökt att få hyra eller låna en cykel på de olika platser hon besökt.

– Det är så bra att cykla eftersom man kommer längre än om man går. Det går lite fortare att cykla också, säger hon.

Två guldkorn från resan hon berättar om är en tur med Älvkungen samt linbanan mellan Örträsk och Mensträsk.

Älvkungen är en historisk turbåt som går på Vindelälven från Sorsele som byggdes för att fjällbefolkningen behövde frakta post, gods, kreatur med mera och skulle slippa vandra många mil i väglöst land. Trafiken började sommaren 1921 och höll på i 18 år. Sedan 2009 driver den ideella föreningen Älvkungens vänner trafiken.

– Det var fantastiskt vackert att åka med den, säger Betty.

Linbanan mellan Örträsk och Mensträsk i Norsjö kommun sägs vara ”Världens längsta linbana” . För att nå linbanestationen i Mensträsk hyrde Betty en bil då det ligger cirka sju mil sydöst om Arvidsjaur (mellan Arvidsjaur och Skellefteå).

– Bara att resa dit var en upplevelse. Det var så många renar på vägen så jag missade avgången på linbanan. Men jag åkte dagen efter istället. En fantastiskt upplevelse, något jag verkligen rekommenderar, säger Betty.

Betty Olivier fick strålande sommarväder under hela sin resa så allt hon hade i de stora resväskorna kom inte till användning.

– Jag hade bara med en kortärmad tröja för jag tänkte att det nog inte kommer vara så varmt. Det är den jag har på mig nu, säger hon och skrattar.

Efter tre veckor på Inlandsbanan begav hon sig till Åre och efter en vecka där är hennes Sverigeresa över för den här gången.

Text: Ulrica Dahlqvist
Bilder: Betty Oliviers egna bilder tagna på resan: Utsikt från Hornavan hotell. Betty Olivier i Sorsele.