Nyheter

Läs senaste nytt om vad som händer på Inlandsbanan.

« Tillbaka
03 sep - 2022

Inlandsbanan AB söker trafiksäkerhetschef

Inlandsbanan är en koncern med två dotterbolag som alla har sitt säte i Östersund. Vi förvaltar järnvägen mellan Mora och Gällivare och ägs av de 19 kommunerna som sträcker sig längs banan. Vårt dotterbolag Inlandståg erbjuder logistiklösningar för både gods- och persontrafik och vårt dotterbolag Destination Inlandsbanan bedriver försäljning och paketering av personresor. Vi satsar på kvalitet och utveckling med visionen att vara en dragkraft som utvecklar inlandet. 

Vi på Inlandsbanan söker nu vår nya trafiksäkerhetschef, en roll med ansvar för både den operativa verksamheten likväl som för lagefterlevnad inom säkerhet samt säkerhetsskyddet inom koncernens verksamhet.

Vad innebär jobbet som trafiksäkerhetschef?

I rollen som trafiksäkerhetschef ansvarar du för att säkerställa att Inlandsbanan AB har ett säkerhetsstyrningssystem anpassat till den verksamhet som bedrivs samt övervakning av att systemet fyller sin funktion, som verktyg och stöd till verksamheten, att säkerställa riskhantering och säkerheten. Säkerhetsstyrningssystemet ska underhållas, övervakas, utvecklas och förbättras under ansvar och ledning av dig. Som vår trafiksäkerhetschef har du ansvaret för att de säkerhetsrelaterade avvikelser som uppstår i verksamheten omhändertas och distribueras till linjeorganisationerna för åtgärd. I rollen ingår också ansvar för övervakning av att lagar och regler följs samt säkerställande av att organisationen tar del av förändringar i lagar och villkor.

Du ska i ditt jobb även upprätthålla säkerhetsarbetet och ska se till att vi följer de lagar och krav som ställs på oss som infrastrukturförvaltare. Arbetet innebär bland annat framtagning, uppföljning och utveckling av befintlig dokumentation samt ansvar för att utreda, analysera, föreslå åtgärder, förebygga och följa upp de avvikelser som uppstår. Du ansvarar också för riskhantering och utförande av revisioner för att ständigt kunna arbeta förbättringsorienterat för verksamheten i stort. I rollen arbetar du både operativt och strategiskt med frågor kring trafiksäkerheten genom att bland annat leverera verktyg och metoder för att förenkla, effektivisera och underlätta arbetet för de operativa verksamheterna.

I din roll ingår också att skapa förståelse hos koncernens medarbetare för säkerhetsfrågor genom kontinuerliga mätningar och uppföljningar avseende säkerhetskultur. Arbetet innebär också att leda projekt samt att handlägga ärenden från myndigheter men även interna ärenden.

Vad innebär jobbet som säkerhetsskyddschef

Som säkerhetsskyddschef ansvarar du för att leda och samordna säkerhetsskyddsarbetet samt kontrollera att verksamheten bedrivs enligt Säkerhetsskyddslagen och de föreskrifter som har meddelats i anslutning till lagen.

Rollen som säkerhetsskyddschef är säkerhetsklassad vilket innebär att du måste vara svensk medborgare. Du kommer att genomgå en säkerhetsprövning med registerkontroll.

Som trafiksäkerhetschef på Inlandsbanan ingår du i företagets ledningsgrupp.

Vem är du?

Vi söker dig som är utbildad på universitet eller högskola med inriktning på risk- och krishantering, juridik eller besitter motsvarande kunskaper genom erfarenhet inom området. Meriterande är erfarenhet och kunskap från järnvägsbranschen. Vi söker dig med erfarenhet av att jobba med ledningssystem och lagefterlevnad samt erfarenhet av att leda och driva projekt. Du uttrycker dig väl på svenska i både tal och skrift. Du har hög arbetskapacitet med förmåga att kunna prioritera dina arbetsuppgifter i rätt ordning. Du har förmåga att självständigt fatta beslut utifrån lagar och krav. Du är analytisk och kan förklara och skapa förståelse hos andra samt en problemlösare. Vi ser att du har ett driv och kan jobba självständigt.

Vad kan vi erbjuda dig?

Förutom en nyckelroll inom organisationen satsar vi som arbetsgivare på välmående och friska medarbetare och vi har en rad förmåner att erbjuda, till exempel friskvårdbidrag, friskvårdstimme och sjukvårdsförsäkring. Vår arbetsplats i Östersund är beläget vid storsjön med utsikt över fjäll och natur, och inte att förglömma – med järnvägsutsikt.  

Tjänsten innebär en tillsvidareanställning med sex månaders provanställning med månadslön enligt överenskommelse. 

GDPR
Genom att skicka din ansökan till oss godkänner du att Inlandsbanan AB hanterar dina personuppgifter under rekryteringsprocessen.

Frågor eller funderingar?

Har du frågor gällande tjänsten så är du välkommen att kontakta vår vd Otto Nilsson, 070 640 27 99. Vid övriga frågor kring anställningen kontaktar du vår HR, Johanna Forsberg, 073 807 62 40, annars ser vi gärna att du skickar in din ansökan till märkt med ”Trafiksäkerhetschef”.

Urval och interjuver kommer ske löpande varför vi rekommenderar att du skickar in din ansökan så snart som möjligt, sista ansökningsdag är 15/10.