Nyheter

Läs senaste nytt om vad som händer på Inlandsbanan.

« Tillbaka
23 nov - 2022

Ingen trafik på Inlandsbanan med Snötåget i vinter

Snötåget som har trafikerat Inlandsbanan mellan Östersund och Mora sedan tio år tillbaka kommer inte att köras i vinter. Från början drevs trafiken i projektform av Destination Vemdalen med medfinansiering från berörda kommuner, Region, näringsliv och Inlandsbanan men har de senaste åren körts i Inlandsbanans egen regi. Eftersom en stor del av resorna är kopplade till vinterturismen i Vemdalen så har Snötåget tillsammans med den anslutande busstransfern Snöpendeln skapat goda förutsättningar till klimatsmarta transporter för fjällturister.

- Vi fick nyligen det tråkiga beskedet att Skistar inte längre kommer att köra Snöpendeln till och från stationen i Röjan och därmed försvinner en av Snötågets viktigaste anslutningar. Vi vill naturligtvis inget hellre än att köra Snötåget men utan realistiska transfermöjligheter så ser vi inte att förutsättningarna är tillräckligt goda för den stora andelen resenärer som tar tåget till fjällen, säger Otto Nilsson, vd Inlandsbanan AB.

I uppdraget från Inlandsbanans ägare anges det att Inlandsbanan aktivt ska medverka till att återuppta den reguljära kollektivtrafiken på Inlandsbanan i dialog med trafikhuvudmännen och ett av de prioriterade strategimålen är att bidra till tillväxt i inlandet genom ökad gods- och persontrafik på hela banan. Snötåget har varit en viktig del i arbetet mot det målet med goda resultat i form av stark resandeutveckling och beteendeförändring.

- Nu tar vi en paus och ser hur vi tillsammans med andra aktörer som ser fördelar med att kunna erbjuda tågresor till Vemdalsfjällen kan utveckla hållbara och attraktiva resor som är tillgängliga för alla. Vi hoppas att Skistar är en av dessa aktörer som ser vikten av dessa satsningar framöver. Vi jobbar vidare och siktet är inställt på interregional kollektivtrafik längs Inlandsbanan. Förutsättningarna för det är bättre än någonsin med tillgång till järnvägen, moderna fordon och skapandet av dynamiska lösningar för matning till tåget. Vi behöver göra det enklare att både semestra och resa mer klimatsmart i Sverige med tåg när så många står redo på stationerna. För att möta den stora efterfrågan på klimatsmarta transporter så måste vi med gemensamma insatser skapa förutsättningarna, säger Otto Nilsson.

Fakta Snötåget:

Snötåget avgår på morgonen från Östersund, ankommer Mora vid lunchtid, vänder och går tillbaka till Östersund dit det kommer på kvällen. I Röjan finns transfer, snöpendeln till och från destination Vemdalen med skidorterna Vemdalsskalet, Björnrike och Klövsjö/Storhogna. Tidtabellen skapar möjligheter att koppla ihop resan längs Inlandsbanan i Mora med avgående och ankommande tåg till mellan- och södra Sverige med bla Stockholm, Göteborg och Malmö. Via anslutning i Östersund skapas ytterligare möjlighet både med nattåg och regionaltrafik från bland annat Västernorrland.

Snötåget och Snöpendeln