Utbilda dig och arbeta som tågklarerare | Inlandsbanan.se

Betald utbildning för arbete som trafikledare

Inlandsbanan AB söker tre kandidater för höstens utbildningar inom tågklarering - Trafikledare

Söker du nya utmaningar och vill du jobba i en framtidsbransch? I sådant fall kan det vara dig vi söker!

Inlandsbanan AB står inför ett generationsskifte i bemanningen av tågklarerare och har till hösten bokat in tre platser på tågklarerarutbildningen i Ängelholm. Vi som arbetsgivare kommer att erbjuda tre framtida medarbetare betald utbildning och efter examination vidare arbete hos oss.

Typisk arbetsplats för en tågklarerare

Om oss

När du kommer till oss på Inlandsbanan möts du av kollegor som tar sitt jobb på allvar och som arbetar för att ständigt utvecklas och förbättras. En tågklarerare på Inlandsbanan AB har i uppgift att trafikleda och övervaka de rörelser och trafikverksamheter som pågår utefter Inlandsbanan. En arbetsdag är sällan den andra lik då vi är en liten grupp kollegor som tillsammans får hantera en trafikledning med ibland snabba förändringar och trafik.

Efter examination kommer ditt arbete bestå av att både lokalbevaka de många olika driftplatserna utefter vår bana men också fjärrmanövrera driftplatser på distans från våra tre trafikcentraler placerade i Sveg, Hoting och Storuman. Tågtrafiken är i en del fall igång dygnet runt vilket kan innebära en del skiftarbete.

Inlandsbanan AB är ett kommunalägt bolag med en komplex organisation där många olika kompetenser är samlade under samma tak. Inlandsbanan AB svarar på uppdrag av staten för underhåll och trafikledning av Inlandsbanan mellan Mora och Gällivare. Vi finns i lokstallet vid Storsjöstrand i Östersund samt på våra lokala arbetsplatser längs med banan i Sveg, Hoting, Storuman och Arvidsjaur.

För att jobba hos oss behöver du dela våra värderingar som synliggörs i ledorden kreativa, stolta, trovärdiga och respekterande.

Om utbildningen

Utbildningen innefattar både teori och praktik och pågår under cirka 10 månader. Du kommer att utbildas inom System M vilket är det trafikledningssystem som Inlandsbanan AB arbetar utifrån i nuläget. Den teoretiska delen är tio veckor och fördelat över fyra tillfällen då det krävs att du är på plats på  Trafikverksskolan i Ängelholm. De praktiska utbildningsdelarna kommer sedan i huvudsak att ske vid trafikledningscentralen på din blivande stationeringsort tillsammans med dina interna handledare/blivande kollegor.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har en gymnasieexamen och kan uppvisa godkänt gymnasiebetyg. Krav på svenskt medborgarskap då tågklareraryrket innebär trafiksäkerhetstjänst och tjänsten kräver också säkerhetsprövning i enlighet med säkerhetsskyddslagstiftningen.

Trafiksäkerhetskraven på detta yrke innebär att du behöver vara fullt frisk från sjukdomar som kan påverka ditt omdöme eller uppmärksamhet, såsom till exempel diabetes, epilepsi, narkolepsi. Du ska också ha god syn och fullgott färgseende samt god kommunikativ förmåga i svenska, såväl tal som skrift.  Arbetet ställer också krav på B-körkort.

Önskade kvaliteter hos dig som söker

Vi söker dig som har en hög arbetskapacitet. Vi ser att du har gott omdöme och förmåga att fatta självständiga beslut utifrån lagar och krav. Du är en problemlösare som förmår att arbeta under, och hantera, stressiga situationer. Du är flexibel att kunna arbeta under olika förutsättningar och på olika platser. Då en arbetsdag kan innehålla både lugna och hektiska stunder behöver du snabbt kunna anpassa dig till ändrade förutsättningar.

Meriterande är tidigare arbete och erfarenhet inom järnvägsbranschen.

Om urvalsförfarandet

En förutsättning för att kunna arbeta som trafikledare är att du klarar rekryteringsprocessens samtliga steg samt att du godkänns i den examination som avslutar utbildningen och efterföljande praktikperiod. För att bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla våra kvalifikationskrav, genomföra godkända lämplighetstester, intervjuer och läkarkontroll. Ordningen för detta förfarande ser ut enligt följande:  

  • Första steget är att ett urval av kandidater som ansökt och uppfyller våra kvalifikationskrav får göra lämplighetstest nr 1 vilket sänds ut per mail.
  • Utifrån genomfört lämplighetstest nr 1 kommer vi kalla ett urval av dessa till en första intervju som genomförs via telefon.
  • Utifrån resultatet från den första intervjun kommer ett urval av kandidater få genomföra lämplighetstest nr 2 i Östersund.
  • Godkända kandidater för lämplighetstest nr 2 kommer, på plats i Östersund, få genomföra den särskilda läkarundersökning som krävs för personal i säkerhetstjänst (bl.a tågklarerare).
  • Sista steget i rekryteringsprocessen är att ytterligare ett urval kallas till slutintervju i Östersund vilken kommer ligga till grund för vårt slutliga antagande.

Kostnader som uppkommer för att kunna genomföra urvalsstegen fram till och med lämplighetstest nr 2 står den ansökande för. Inlandsbanan AB står sedan för ansökandes eventuella rese- och logikostnader för att kunna delta i läkarundersökning och slutintervju.

Stationeringsort

Våra alternativ till din stationeringsort är våra kontor i Sveg, Hoting eller Storuman. Stationeringsorten är den arbetsplats du normalt arbetar på men arbetet kan innebära att du i emellanåt får i uppdrag att under några dagar i följd bemanna en driftplats/station för att lokalbevaka denna eller att stötta upp vår verksamhet vid någon av de andra trafikcentralerna/stationeringsorterna.
Ange i din ansökan vilken stationeringsort du främst föredrar alternativt att du också anger ytterligare någon mer plats/ort om du är intresserad av det. Ett framtida alternativ är att vi även etablerar en trafikledningscentral vid vårt kontor i Östersund.

Anställningen

Anställningsformen under utbildningstiden är en tidsbegränsad anställning mellan perioden 2020-08-31 till och med 2021-06-30, uppsägningstiden är 1 månad och gäller ömsesidigt för båda avtalade parter. Arbetsgivaren kan dock förlänga den tidsbegränsade anställningen med upp till 6 månader om behov finns.
Under utbildning erhålls månadslön på 24 500 kronor och resterande anställningsvillkor regleras av gällande kollektivavtal på Inlandsbanan AB. Inlandsbanan AB kommer under utbildningstiden stå för resekostnader, logikostnader och traktamenten för resor från din stationeringsort till Ängelholm.
Efter avslutad och godkänd praktik övergår anställningen till en tillsvidare anställning hos Inlandsbanan AB. Lön och förmåner enligt gällande kollektivavtal och lokalt avtal.

Villkor för betald utbildning

Anställningen omfattar krav på återbetalning av utbildningskostnad i det fall att du avslutar din anställning inom 24 månader från det att du börjat din tillsvidareanställning. Fullständiga villkor för detta får du information om senare.

Ansökan

Du ansöker via experis.se där du laddar upp följande dokument: CV och personligt brev, gymnasiebetyg, andra betyg av betydelse, referensarbeten, referenspersoner med kontaktuppgifter. I ditt personliga brev önskar vi en beskrivning av dig själv, varför du söker detta arbete, familjeförhållanden och önskemål om stationeringsort.

https://www.experis.se/swe/lediga-jobb/jobb/5ce5d90b-b4ad-4b88-8e2e-bb4f673225c7/inlandsbanan-soker-kandidater-for-utb-inom-trafikledning/?search=inlandsbanan

All kommunikation med dig kommer, efter att ansökningstiden gått ut, ske via mail, vi ber dig därför hålla koll på din inkorg för att du inte ska missa något steg i processen.

Låter det spännande?

Om du har frågor gällande processen är du välkommen att kontakta rekryteringskonsult AnnaKarin Bergqvist på Experis, 070 – 377 20 63 eller mail annakarin.bergqvist@se.experis.com  

Har du specifika frågor gällande tjänsten så är du välkommen att kontakta trafikchef David Eriksson på telefonnummer: 070-396 16 09

Kontaktpersoner
David Eriksson, Trafikchef

david.eriksson@inlandsbanan.se

070-396 16 09

Johanna Forsberg, HR strateg

johanna.forsberg@inlandsbanan.se

073-807 62 40

Tore Oskarsson, facklig representant SEKO

070-698 03 82

 

Postadress

Inlandsbanan AB

Box 561
831 27 Östersund

Arbetsgivare

Inlandsbanan AB


Inlandsbanan är en koncern med två dotterbolag som alla har sitt säte i Östersund. Vi förvaltar och trafikleder järnvägen mellan Mora och Gällivare och ägs av de 19 kommunerna som sträcker sig längs banan. Vårt dotterbolag Inlandståg erbjuder logistiklösningar för både gods- och persontrafik och vårt dotterbolag Destination Inlandsbanan bedriver försäljning och paketering av personresor. Vi satsar på kvalitet och utveckling med visionen att vara en dragkraft som utvecklar inlandet.