Nyheter

Läs senaste nytt om vad som händer på Inlandsbanan.

Tillbaka

Skogsbränder och eldningsförbud

Flera skogsbränder härjar i områden längs Inlandsbanans sträckning. De största bränderna finns i Gävleborg, Jämtland och Dalarnas län. Det brinner även på andra ställen i landet men dessa län är värst drabbade. Risken för nya bränder är stor då det är mycket torrt i skog och mark.

Inlandsbanans personal har kontinuerlig kontakt med bland annat Trafikverket, räddningsledare från aktuella räddningstjänster, tågledning och operativ trafikledning. I samråd med dem tas beslut om vi ska köra våra tåg eller inte. Ännu så länge (uppdaterat 23 juli) har trafiken gått enligt tidtabell.

Här hittar du aktuell trafikinformation för turisttrafiken på Inlandsbanan

Det som avgör om tågen kan gå eller inte påverkas i nuläget av brändernas närhet till spåret samt röken från bränderna. Ännu så länge har det inte funnits några bränder så pass nära banan att trafiken har behövt ställas in. Rälsbussarna vi kör turisttrafiken med har låg vikt och låg hastighet därav minimeras risken för gnistbildning vid inbromsningar.

ELDNINGSFÖRBUD

Det är också generellt mycket torrt i skog och mark längs hela Inlandsbanans sträckning mellan Mora och Gällivare. I flera län råder ett totalt förbud för att elda, det gäller både grillning och att använda friluftskök. Släng inte heller cigarettfimpar på marken. För mer information om exakt vad som gäller där du är, gå in på respektive länsstyrelses hemsida och kommunernas hemsidor.

För dig som friluftscampar innebär ett totalt eldningsförbud att du alltså inte får laga mat utomhus, varken grilla i ens befintliga grillplatser eller använda friluftskök. Bo och campa istället på campingplatser som har servicehus med kök.

Mer information
Mer information om skogsbränderna från Sveriges myndigheter hittar du här https://www.krisinformation.se/

Sveriges radios P4 kanaler uppdaterar regelbundet om hur bränderna utvecklar sig, lyssna gärna på den kanal som finns i det län du befinner dig. Du hittar också information i text samt ljudinslag från till exempel P4 Jämtland här