Nyheter

Läs senaste nytt om vad som händer på Inlandsbanan.

« Tillbaka
14 jun - 2018

Information om obehörigt spårbeträdande

Spårspring är livsfarligt. Det är även förbjudet och har en negativ påverkan på lokförarnas arbetsmiljö. En lokförare har ingen chans att väja eller stanna för personer som obehörigt befinner sig i spårområdet, som ville ta en genväg eller av annan orsak vistas i spåret.

Det är förbjudet enligt lag att vistas i eller för nära spårområde då det kan vara förenligt med livsfara. Lokdragna tåg har lång stoppsträcka och stannar inte på några meter som en bil kan göra. Med en hastighet på 40km/h så är stoppsträckan i bästa fall 300 meter för lok med vagnar.

När det är ett förmodat obehörigt spårbeträdande och personen/personerna befinner sig i säkerhetszonen, ska det bedömas som ett livshotande läge och området spärras av.

Område på eller invid Trafikverkets/Inlandsbanans järnvägsnät, som minst utgörs av säkerhetszonen samt ett område som i sidled sträcker sig minst 4 m från närmaste räl.

Vid omhändertagande av obehörig i spårområde ska utkallad personal säkerställa att trafikstopp för det aktuella området är verkställt innan omhändertagande kan genomföras.

När trafikstopp verifierats från tågklareraren ska person som obehörigt vistas i spårområdet avvisas av oss anlitad personal eller polis/räddningstjänst/ambulans. Personen som avvisas ska upplysas om att det enligt lag inte är tillåtet att vistas i spårområdet utan tillstånd samt att det kan vara fara för liv och hälsa. Vid misstanke om brott eller vid vägran att hörsamma anmaningen att avlägsna sig från spårområdet ska personen omhändertas av utpekad och utbildad personal (befattningshavare i säkerhets- och ordningstjänst/ordningsvakt) eller av polis. Om omhändertagandet sker av oss anlitad personal ska den omhändertagna snarast överlämnas till polis. Överträdelse kan medföra böter med för närvarande 3000: - enligt järnvägslagen 2004:519.  

Sommarens turisttrafik är igång fr o m den 11 juni vilket innebär att Inlandsbanan trafikeras mera frekvent med tåg hela sträckan Mora-Gällivare och omvänt. Risk för sammanstötning om man vistas i spår är mycket större i och med det.  

Har du frågor eller synpunkter kontakta gärna:

Jens Forsberg, säkerhetshandläggare
Telefon: 072-577 54 02
E-post: