Storuman

Här hittar du lättillgängliga äventyr i skogen, till fjälls och på vatten. Gör en utflykt längs någon av vandringslederna, bada, fiska, fika gott på våra kaféer, besök konsthantverkarna, spela golf i Gunnarn eller ta liften i Hemavan upp på fjället.

Storuman

I vår kommun finns det mycket att se och uppleva, oavsett om du stannar över dagen eller lite längre.

Här hittar du lättillgängliga äventyr i skogen, till fjälls och på vatten. Gör en utflykt längs någon av vandringslederna, bada, fiska, fika gott på våra kaféer, besök konsthantverkarna, spela golf i Gunnarn eller ta liften i Hemavan upp på fjället. På turistbyrån ger vi gärna tips om fler aktiviteter.

Dansgala och gränshandelsmarknad

Storumandagarna med Dansgalan är sommarens stora hemvändarhelg i Storuman alltid helgen efter midsommar. Här finns något för både liten och stor! Du kan marknadsfynda, sitta ner och ta en matbit, åka karusell, lyssna på musik, delta i löpar- eller armbrytartävling. Kanske får du träffa Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten. På lördagen väntar Dansgalan med uppträdanden av aktuella artister. Sista helgen i juli är höjdpunkten i Hemavan. Då fylls byn av cirka 150 knallar med allt från båtar till stekpannor på programmet, mat från världens alla hörn och underhållning både dag
och kväll. Missa inte de traditionella danskvällarna på Udden!

UPPLEV FJÄLLVÄRLDEN

Ta bussen från Storuman till Hemavan Tärnaby  för ett besök i vår fjällvärld. Där kan du till exempel gå den tio kilometer långa Drottningleden mellan Hemavan och Laisaliden, som är en välmarkerad led. Slå dig ner en stund och njut av stillheten, vyerna över vattnet och fjällen. Ta in dofterna och ljuset. Ge dig tid att njuta – en liten stund eller länge. I området hittar du dessutom många fina fiskevatten, både i sjöar och strömmar.

SM I SWAMPSOCCER

Om du gillar att spela eller titta på fotboll i lite annorlunda tappning och inte är rädd för lite gegga mellan tårna? Då är Sveriges smutsigaste fotbollsturnering någonting för dig! Anmäl dig eller ditt lag till SM i swampsoccer, som spelas i början av juli. Turneringen startar fredag lunch och finalspelet är på lördag kväll. Arrangörerna  tar emot anmälningar fram till runt midsommar. Som vanligt ser vi fram emot en helg med massor av folk och mycket skoj.

DOWNHILLCYKLING

För dig som gillar fartfyllda äventyr finns även möjlighet att på cykel susa nerför de backar som fostrat världsstjärnor som Ingemar Stenmark, Anja Pärson och Jens Byggmark i Hemavan Tärnaby Bike Park. I parken som ligger vid sommarlinbanan i Hemavan finns nu en handfull färdiga nedfarter med olika svårighetsgrader, från grön till svart. Alla är byggda med fjällets egenartade struktur som  utgångspunkt. De flesta är så kallade singletracks, som påminner om vandringsleder, och utnyttjar fjällets karaktär fullt ut! Intresset ökar för varje år så ett tips är att förboka!