Härjedalen

Du hittar stora variationer från skogslandet i öster till fjällmassiven i väster. Upptäck, upplev, överraskas.

Härjedalen

Tips på sevärdheter och aktiviteter på ditt stopp i Sveg

Beskåda Världens största träbjörn
Björnen är Härjedalens landskapsdjur och sedan 2005 också ett landmärke för Sveg. Här kan du beskåda den gigantiska björnen som är 13 meter hög och väger 80 ton. Den är byggd av 60 cm långa plankbitar till ett självbärande skal som invändigt består av tre plan med ca 70 m² golvyta. Björnen är placerad vid korsningen Vallarvägen/Ljusnegatan på gångavstånd från Svegs tågstation.

Avnjuta en fika på Café Cineast
Att kliva in på Café Cineast är som att göra en tidsresa tillbaka till 50-talet och till filmens magiska värld. Café Cineast är en installation och väl värt ett besök på ditt stopp i Sveg. Fantastiska bakverk och luncher i en underbar miljö. Läs mer

Besöka Kulturcentrum Mankell
Utställningen om bygdens son, författaren Henning Mankell, finns i biblioteket i Medborgarhuset i Sveg. Med utgångspunkt därifrån kan man göra en rundvandring genom Sveg speglad i Henning Mankells böcker om Joel. Material finns på Kulturcentrum.

Bada och relaxa på Svegsbadet
Svegs badhus är ett äventyrsbad som är relativt nybyggt. Här finns 25-metersbassäng med fem banor, en äventyrsdel med klättervägg och vattenfall, vattenrutschkana, barnområde, bubbelpool, bastu, massage samt cafeteria. Badhuset ligger i centrala Sveg med ett behagligt gångavstånd när du har klivit av tåget. Läs mer

Flanera runt bland de historiska byggnaderna på Gammelgården i Sveg
Hembygdsgård och friluftsmuseum som idag står som ett levande minne över den Härjedalska kulturen. Varje onsdag i juli är husen öppna för beskådning och du kan köpa hembakat tunnbröd och fika i serveringen.

Shoppa i den mysiga inredningsbutiken Sextifyra kvadrat
Sextifyra kvadrat är butiken med det lilla extra. Kliv in och hitta inredningsdetaljer, kläder och prylar som är noga utvalt för dig och ditt hem. Sextifyra kvadrat hittar du alldeles invid torget i centrala Sveg.

Fiska i centrala Sveg
I och med att Ljusnan flyter genom Sveg kan du enkelt prova på fiskelyckan under ditt besök här. Fiskekort hittar du på utvalda ställen vi länken Sveg-Herrö FVO eller via http://www.ifiske.se/
Vill du ta dig iväg utanför Sveg finns mängder av sjöar och vattendrag med oändliga möjligheter. Mer info om fiskevatten hittar du på http://www.visitsveg.com/naturen.php?lang=se
Skulle du vilja ha en personlig guide som tar dig runt och visar dig sina smultronställen kontaktar du The Country Fisher på tel: 073-09 30 686

Vandra längs Sommarstigen
Mellan Ytterberg och Sveg ringlar sig den 7 km långa Sommarstigen, med start vid Strömgatan i centrala Sveg. Sommarstigen användes förr i tiden främst för att ta sig till kyrkan och för att införskaffa föda för dagen. Idag används den för rogivande promenader och det går även att ta en paus vid Solnhåns rastplats. Vid myren Kyrkfloen finns chans att se både fåglar, björn och hjortron.

Vandra från Vålvallen vid Sätervålen
Hyr en bil och ta dig till Linsell ca 3 mil från Sveg. Här finns en nymarkerad vandringsled på 5,4 km som tar dig genom orörd natur upp på en topp 900 meter över havet. Du bjuds på Svegsbygdens kanske bästa utsikt och ser hela vägen till Sveg, Funäsfjället, Vemdalsfjället, Sonfjället och Lofsdalen. För frågor om leden och vandringstips besök: http://linsellsvandringsforening.se/vandringsleder/

Hyra bil
Kontakta Sixt: 0680-10968 eller maila sveg@sixt.se

Läs mer om vad som finns att se och göra i Härjedalen på visitsveg.com

Aktuella evenemang och aktiviteter

Mer att upptäcka i Härliga Härjedalen

Stanna gärna i Sveg och gör dagsutflykter till intressanta platser runt om i landskapet. Som Inlandsbaneresnär kan du ta dig vidare med buss eller hyrbil, för mer information kontakta turistinformationen.

Högen i Lillhärdal är en av landets få fullständigt bevarade fyrbyggda gårdar. Hembygdsföreningen anordnar varje år en hembygdsfest som äger rum andra veckan i juli.

Älvros Hembygdsgård håller öppet dagligen kl. 11-17 under perioden 26 juni – 13 augusti 2017 med servering, försäljning av hemslöjd och en fotoutställning ”Älvros förr och nu”. Det finns en nyuppförd fäbodvall inom gångavstånd.

Remsgården Glissjöbergsremmet var redan när den byggdes på 1700-talet en sevärdhet.

Överhogdals Forngård med permanent utställningen om Överhogdalsbonaden. Öppet med cafeteria alla dagar kl. 10-18 juni-aug. Läs mer.

Myskoxcentrum i Tännäs: Träffa ett urtidsdjur – här och nu. 1971 invandrade fem myskoxar från Norge till Sverige och blev grunden till vår nuvarande stam i Härjedalsfjällen. I det unika myskoxhägnet utanför Tännäs i västra Härjedalen vistas myskoxar i sin naturliga miljö. Läs mer.

Härjedalens fjällmuseum i Funäsdalen är ett museum för hela familjen där enastående samlingar visas i vackra och roliga utställningar. Ett museum för alla om fjällbönder, samer och bruksarbetare. Läs mer.

Sonfjällets nationalpark: Fjället och skogarna är kända som ett av Skandinaviens björnrikaste område. Läs mer.

Fiske-eldoradot Härliga Härjedalen: Spännande ädelfiske finns i våra lättåtkomliga sjöar, tjärnar och strömmar. Här finns fiskemöjligheter för hela familjen. Läs mer.

Härliga Härjedalen

  • Härjedalen är landets högst belägna landskap med en enastående natur både sommar och vinter.
  • Härjedalens kommun, som i stort sett motsvarar landskapet, är en av Sveriges största kommuner med en yta på 11 400 kvadratkilometer. Du hittar stora variationer från skogslandet i öster till fjällmassiven i väster.
  • Inlandsbanan går genom centralorten Sveg. Stanna gärna till och upptäck, upplev och överraskas av Härliga Härjedalen.