Vildmarkståget | Höst 2020

En färgsprakande tågresa mellan Stockholm och Abisko, inklusive övernattning på Icehotel i Jukkasjärvi

Vildmarkståget Höst Stockholm-Kiruna via Abisko
Vildmarkståget | Höst 2020
Lingon
Vildmarkståget | Höst 2020
Magnifika vyer över Torne Träsk
Nästa

VILDMARKSTÅGET | HÖST 2020

Observera att resan är under planering så datum, pris och program är preliminära.

Denna resa är ett samarbete mellan Järnvägsmuseet och Inlandsbanan. Resan sker med klassiskt tåg med bekväma 1a-klassvagnar och med förstklassig restaurang och bar ombord. Dragkraften står el-, diesel- och ånglok för, på olika sträckor. Vildmarkståget höst bjuder på sprakande höstfärger, övernattning på Icehotel och besök i vackra Abisko. Resan börjar i Stockholm i slutet av augusti 2020 och avslutas i Kiruna.

Upplev den höga klara luften i Norrland i månadsskiftet augusti/september på en magnifik tågresa mellan Stockholm och Abisko. Resan går över Gävle och Järvsö upp till Östersund, där vi ansluter till Inlandsbanan som vi följer hela vägen upp till Gällivare. Därefter åker vi vidare med Malmbanan till Björkliden och Abisko. En garanterat unik och oförglömlig resa när vi färdas från sommarens Stockholm upp till färgsprakande höstlandskap förbi polcirkeln och in i de arktiska regionerna i Sverige.

Under resan njuter vi av god mat som prepareras av de utmärkta kockarna ombord på tåget, och stannar även till på lokala pärlor för att smaka på Norrland. I Jokkmokk upplever vi en unik smakshow med Eva Gunnare och får bekanta oss med traktens delikatesser.

En av nätterna tillbringas på Icehotel i Jukkasjärvi, som numera har kallt boende året runt. I resan ingår varmt hotellboende, guidning i ishotellet, en drink i Icebar, middag och isskulptering. Vill du bo kallt går det alldeles utmärkt - säg till vid bokningen.

Väl framme i Abisko/Björkliden tillbringar vi två nätter på samma hotell, och vi har en fridag för egna aktiviteter. Du kan till exempel fortsätta med Malmbanan till Narvik och utforska staden på egen hand, eller vandra i Abisko. Det finns också fyra olika dagsaktiviteter som du kan boka till om du hellre vill ha hjälp av erfarna guider med vandring, besök i Narvik eller kajakpaddling exempelvis. Läs mer om detta längre ner.

Välkommen du också – den här resan vill du inte missa!

Program

Observera att programmet är preliminärt

Dag 1 - STOCKHOLM, JÄRVSÖ, ÖSTERSUND | ELLOK

På förmiddagen avgår Vildmarkståget från Stockholm Central och efter att ha intagit lunch ombord på tåget görs första stoppet  i vackra Järvsö i Hälsingland. Vi besöker Järvzoo som är specialiserad på de nordiska djuren, bland annat de fyra stora rovdjuren varg, lo, järv och björn. Färden fortsätter norrut till Jämtlands residensstad Östersund, dit vi anländer under kvällen. Restaurangvagnens kockar får återigen visa prov på sina matlagningskonster när middagen intas ombord på tåget. Ta gärna en promenad i Östersund och längs Storsjön innan läggdags.

DAG 2 - ÖSTERSUND, VILHELMINA, STORUMAN | ÅNGLOK

I dag är det dags för den etapp som sker med ånglok och på morgonen påbörjas färden norrut genom Jämtland och Ångermanland in i Sveriges största landskap Lappland. Lunch sker ombord och middag avnjuts på prisbelönta Bergmans Fisk & Vilt i Vilhelmina, som också har en läcker gårdsbutik med lokala specialiteter. På kvällen kommer vi fram till Storuman där vi ska bo för natten. Relaxavdelningen högst upp på hotellet har en fantastisk vy över sjön.

Dag 3 - STORUMAN, ARVIDSJAUR, POLCIRKELN, JOKKMOKK | DIESELLOK

Efter en god frukost i Storuman färdas vi norrut till Arvidsjaur för lunch, och under eftermiddagen fortsätter resan mot Polcirkeln, där vi gör ett fotostopp. Middag intas ombord i restaurangvagnen och i Jokkmokk bjuder matkreatören, örtinspiratören och kulturguiden Eva Gunnare på en föreställning med berättelser, sånger och unika smakupplevelser med betoning på vilda smaker, på ett personligt och underhållande sätt.

Dag 4 - JOKKMOKK, KIRUNA, JUKKASJÄRVI | DIESELLOK/ELLOK

Resan fortsätter norrut och i Gällivare byts dragkraften till ellok och vi lämnar Inlandsbanan på vår färd till Kiruna. Efter en kort transfer med buss är vi framme på Icehotel i Jukkasjärvi. Icehotel 365 är öppet året runt och skapar en spännande kontrast mellan säsongerna. Under eftermiddag och kväll bjuds vi på en guidning av Icehotel 365, en drink ur isglas i Icebar och en välkomponerad middag i restaurangen. Boende är bokat i det "varma" hotellet. Vill du hellre bo i ishotellet, säg till vid bokning. Kallt boende kostar 850 kr extra.

Dag 5 - JUKKASJÄRVI, KIRUNA, ABISKO/BJÖRKLIDEN | ELLOK

Innan avfärd från Jukkasjärvi hänger vi oss åt vår kreativitet i en isskulpteringskurs där vi mejslar fram vår egen konst ur den frusna Torneälven. Därefter återvänder vi till Kiruna och reser vidare med Vildmarkståget ännu längre norröver, längs Malmbanan till storslagna Abisko och Björkliden, en sträcka som är en av Sveriges allra vackraste järnvägssträckor. Lunch serveras ombord av tågets egna kockar. Middagen avnjuts i Björkliden.

Dag 6 - FRI DAG

Hela dagen är fri för egna äventyr och aktiviteter, antingen på egen hand eller med hjälp av erfarna guider. Se kolumnen till höger för olika guidade alternativ. Vill du besöka Abisko Nationalpark på egen hand finns mer information här. Du kan också ta SJ-tåg till Narvik och njuta av de fantastiska vyerna från tåget. Lunch och middag äter du på egen hand och ingår ej.

Dag 7 - ABISKO, KIRUNA | ELLOK 

Efter en natt och god frukost på hotellet i Björkliden är det dags att bege sig söderut igen, och Vildmarkståget tar hela sällskapet till Kiruna. Därifrån väljer du själv hur du vill fortsätta din resa. Vi hjälper gärna till med tågbokningen. Även flyg är möjligt från Kiruna.

Aktiviteter i Abisko

Varje aktivitet kräver minst 10 personer för att genomföras.

  • Fjäll to Fjord-Narvik Dagstur med guide & chaufför. Lunch ingår i Narvik, entré till Narviks krigsmuseum. Transfer till/från hotellet i Björkliden. Pris: 1 195 kr/person

  • National Park Hike – Abisko. Lättare vandring i nationalparken med erfaren guide. Transfer ingår ej. Pris: 750 kr/ person

  • Hike till Låkktajåkko Fjällstation – Björkliden. En lite mer krävande heldagsvandring med guide. Avgång 09:00 och tillbaka vid 17-18:00. Finns möjlighet att köpa våfflor/dryck vid fjällstationen. Pris: 750 kr/person

  • Paket med aktiviteter – Abisko. Välj fritt bland badtunna, bastuflotte, båtresa, kanoter för fiske, kajaker, och enklare vandring i området. Transfer till/från hotellet ingår. Pris: 1 195 kr/person.

Magiska vyer över Torne Träsk

Vad ingår?

Färdväg: Stockholm-Järvsö-Östersund-Vilhelmina-Storuman-Arvidsjaur-Jokkmokk-Jukkasjärvi-Abisko/Björkliden-Kiruna
Tågresa delvis med ånglok, Stockholm - Kiruna, via Abisko/Björkliden (ånglok Östersund-Storuman)
Sex nätter i delat dubbelrum på mellanklasshotell med dusch/wc
Helpension (frukost, lunch, middag)
Alla aktiviteter och utflykter i programmet
Övrig information: 
Observera att resan är under planering. Program, tider och priser är preliminära.

Priser och bokning

Kontakta oss via telefon 0771-53 53 53, boka@inlandsbanan.se eller välj datum och boka nedan!

Tipsa en vän om Inlandsbanan!

Share on FacebookShare on TwitterShare via email