Vildmarkståget | Sommar

Upplev midnattssolens land på en exklusiv resa i klassiska förstaklassvagnar från Stockholm till Gällivare

Ånglok över Piteälven i midnattssolens sken
Vildmarkståget | Sommar
Midnight sun
Vildmarkståget | Sommar
Silvermuseet i Arjeplog Fotograf Magnumphoto
Vildmarkståget | Sommar
Vildmarkståget | Sommar
Rapadalen
Nästa

vildmarkståget | SOMMAR

Tillsammans med Järnvägsmuseet erbjuder Inlandsbanan tre unika och exklusiva tågresor under 2019. Vildmarkståget sommar tar dig med på en resa i midnattssolens land, mitt i sommaren. Resan börjar i 24 juni i Stockholm och slutar 30 juni i Gällivare. 

Sommaren är fantastisk i Lappland! Veckan efter midsommar tar vi ett av Järnvägsmuseets klassiska tåg från Stockholm och ger oss iväg på en resa till midnattssolens land. Grönskan i Europas sista vildmark, tystnaden, ljuset och det jämna dunket från rälsen utlovar avkoppling och nya lärdomar. Vi blandar kultur, industriell historia, gudomliga vyer och läcker mat och upplever svenska Sapmi. Längs resan kommer vi säkerligen se både ren och älg, och även björn om vi har tur. När vi når Gällivare tar vi en midnattstur upp till toppen av Dundret för att njuta av midnattssolen.

Dragkraften står el-, diesel- och ånglok för, på olika sträckor.
 

BESÖKSMÅL OCH UPPLEVELSER UNDER RESAN:

 • Avesta Art/Verket
 • Hälsingegården "Bortom Åa" i Fågelsjö
 • Mora
 • Östersund
 • Långön norr om Dorotea
 • Storuman
 • Silvermuseet i Arjeplog
 • Arvidsjaur
 • Polcirkeln
 • Jokkmokk
 • Porjus Kraftverk
 • Gällivare, Dundret

Välkommen du också – den här resan vill du inte missa!

PRIS 2020: är ej klart, men 2019 kostade denna resa från 22 790 SEK/person i delat dubbelrum

Program

Måndag - Stockholm, Mora via avesta | ellok

På förmiddagen avgår Vildmarkståget från Stockholm Central och färdas upp via Avesta, genom  vackra dalabygden till dagens slutdestination Mora, vid Siljans norra strand. Vi njuter av tågresan och äter en god lunch i restaurangvagnen innan vi gör ett studiebesök på Verket/Avesta Art. Tidig kväll ankommer vi till dagens slutmål Mora, där vi serveras middag på hotellet. En kvällspromenad längs vackra Siljan rekommenderas.

Tisdag - Mora, Fågelsjö och Östersund | ånglok

I dag är det dags för den etapp som sker med ånglok och på morgonen påbörjas färden norrut längs Inlandsbanan. Förmiddagen bjuder både på fotostopp och vattentagning. I Fågelsjö får vi bekanta oss med Hälsingegården ”Bortom Åa”, en av världsarvsgårdarna, och efter stopp i Sveg åker vi vidare genom Härjedalen. Här kommer du riktigt nära vildmarken och färden går genom björntäta skogar. På kvällen färdas vi sista biten längs Storsjön där odjuret bor, innan vi slutligen når Jämtlands residensstad Östersund.

Onsdag - Östersund, Vilhelmina | diesellok

Förmiddagen är fri för egna aktiviteter så passa på och gör ett kortare besök på Jamtli Historieland, Östersunds prisbelönta friluftsmuseum. Vid lunchtid avgår Vildmarkståget norrut och dagens etapp tar dig genom Jämtland och Ångermanland in i Sveriges största landskap Lappland. Strax norr om Dorotea gör vi ett stopp vid Långön, och middag intas på prisbelönta Bergmans Fisk i Vilhelmina. På kvällen kommer vi fram till Storuman där vi ska bo för natten. Relaxavdelningen högst upp på hotellet har en fantastisk vy över sjön.

Torsdag - ARJEPLOG, Arvidsjaur | diesellok

Idag tar vi tåget till Sorsele och därifrån blir det en bussutflykt till Arjeplog där vi får en guidad fotvandring, besöker det berömda Silvermuseet och äter lunch. Därefter återvänder vi till tåget i Sorsele för vidare färd norrut mot Arvidsjaur där övernattning sker. Under resan är det dags för tågets kockar att briljera och middag serveras i restaurangvagnen.

Fredag - Arvidsjaur, Jokkmokk | diesellok

Hela dagen är fri för egna aktiviteter och lunch i Arvidsjaur. Ett besök i Lappstaden är ett måste innan Vildmarkståget lämnar Arvidsjaur sen eftermiddag. Middag intas ombord och vi njuter av att färdas längs Inlandsbanan i den ljusa kvällen. Strax innan Jokkmokk passerar vi Polcirkeln, där tåget gör ett uppskattat stopp. Jokkmokk där vi ska bo karaktäriseras både av den samiska kulturen och mathantverket och vi anländer sent på natten.

Lördag - Jokkmokk, porjus, Gällivare | diesellok

Innan avfärd från Jokkmokk rekommenderas ett besök på  Jokkmokks Tenn och se hur de hantverksmässigt tillverkar tenn-, guld- och silverföremål. Alternativt hinner du med ett besök på Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum. Därefter lämnar vi Jokkmokk för Vildmarkstågets sista etapp genom världsarvet Laponia mot Inlandsbanans nordligaste destination Gällivare. På vägen norrut stannar vi till vid Porjus och besöker kraftstationen som är över 100 år gammal, ungefär som Inlandsbanan. I Gällivare äter vi middag på hotellet innan vi ger oss av på en midnattstur genom Malmberget och tar oss upp på Dundret för att njuta av midnattssolens sken.


söndag - Hemfärd, eller full fart mot nya äventyr!

Efter en natt och god frukost på hotellet i Gällivare är det dags att planera för hemfärd, vilken sker i egen regi. Från Gällivare går det att åka både tåg och flyg.

Vi tycker förstås att du skall åka Inlandsbanans ordinarie rälsbussar tillbaka ner till Östersund, Mora eller Kristinehamn, och sedan fortsätta hem. Vi har tagit fram ett extra förmånligt pris för vårt Inlandsbanekort som innebär att du kan resa hur mycket du vill under två veckor. Säg till när du bokar Vildmarkståget.

Program i PDF-format för nedladdning

Vad ingår?

Färdväg: Stockholm-Avesta-Mora-Fågelsjö-Östersund-Storuman-Arvidsjaur-Jokkmokk-Porjus-Gällivare
Tågresa delvis med ånglok, Stockholm - Gällivare (ånglok Mora-Östersund)
Sex nätter i delat dubbelrum på mellanklasshotell med dusch/wc
Helpension (frukost, lunch, middag)
Alla aktiviteter och utflykter i programmet
Övrig information: 
Resan avslutas i Gällivare. Ett tips är att åka ordinarie tåg på Inlandsbanan ner igen till Östersund eller Mora. För att Sommarresa med Vildmarkståget skall kunna genomföras krävs minst 70 resenärer. Max antal är 96 personer. Bokningen stänger två månader innan avresa.

Priser och bokning

Kontakta oss via telefon 0771-53 53 53, boka@inlandsbanan.se eller välj datum och boka nedan!

Namn och födelsedatum för varje person

Tipsa en vän om Inlandsbanan!

Share on FacebookShare on TwitterShare via email