Upptäck Inlandsbanan

Följ med till det mångsidiga inlandet och
upplev allt från skärgårdsidyll till vidunderlig vildmark.

Upptäck Inlandsbanan
Upptäck Inlandsbanan
Inlandsbanan i Vilhelmina
Upptäck Inlandsbanan
Upptäck Inlandsbanan
Solnedgång längs Inlandsbanan
Upptäck Inlandsbanan
Mora
Upptäck Inlandsbanan
Ombord på Inlandsbanans rälsbuss
Nästa

UPPTÄCK INLANDSBANAN

Följ med till några av de mest intressanta platserna i det mångsidiga inlandet, från skärgårdsidyll till vidunderlig vildmark.

Resan börjar i Kristinehamn eller Mora, du väljer, och tar dig ända upp till Gällivare i Lappland. På vägen dit får du bland annat beundra Zorns målningar i Dalarna och färdas genom tid och rum på Jamtli i Östersund. Längre norrut möter du den samiska kulturen och kan förundras över storheten i världsarvet Laponias orörda natur. Du kommer att passera Polcirkeln och med egna ögon se midnattsljuset. Vägen kantas av spännande vildmarksupplevelser och kryddas med inlandets goda mattraditioner. Förbered dig på en resa för alla sinnen.

Pris 2019: FR 9 990 kr

(Priset gäller vuxen del i dubbelrum, start i Mora)

LÄSTIPS!

Ta del av ett fantastiskt reportage om paketet Upptäck Inlandsbanan, som skrivits av Niklas Kämpargård, och publicerades i Hemmets Journal nr 16 i år. Här finns massor av tips på vad du kan göra längs resan. Läs artikeln här.

Program

Dag 1 - Ankomstdag Kristinehamn (VID START I Kristinehamn)

Har du valt att börja din resa i Kristinehamn börjar paketet med en övernattning där. Du reser dit på egen hand. Väl på plats i Kristinehamn finns sevärdheter och utflyktsmål du inte vill missa. Kanske en tur med nybyggda 1600-talsskeppet Bojorten i den vackra skärgården eller lite shopping i stadens småbutiker. Eller varför inte ta en tur ut till Picassostatyn vid Vänerns strand?

Dag 2 - Resdag genom Bergslagen till Mora, ALT. Ankomstdag Mora

Efter frukost på hotellet hoppar du på tåget för färd norrut mot nya äventyr. Den första etappen går genom Bergslagen och ett kulturhistoriskt brukslandskap som hade sin blomstringstid under 1700-talet. De böljande skogarna varvas med små sjöar som förstärker myten om det trolska Värmland. Dagens slutmål är Mora, vackert beläget vid Siljans strand. Har du valt att börja din resa i Mora börjar paketet idag med en övernattning i Mora dit du reser på egen hand.

Dag 3 - Dalarnas pärla Mora

Idag hinner du förslagsvis med ett besök på Zorngården där entré ingår, Vasaloppsmuseet eller en skön promenad längs vackra Siljan innan tåget går. På eftermiddagen tar Inlandsbanan dig vidare genom Härjedalen. Här kommer du riktigt nära vildmarken och åker genom björntäta skogar. På kvällen färdas vi sista biten längs Storsjön där odjuret bor, innan vi når Jämtlands residensstad Östersund.

Dag 4 - Heldag i Sommarstaden östersund

Östersund är en riktig sommarstad med stort utbud av sevärdheter och aktiviteter. Du kan promenera till Jamtli och möta människor och miljöer från flera tidsepoker, entré ingår*. Kanske vill du upptäcka staden på egen hand? Cykel finns att hyra hos turistbyrån, där du även kan få med dig en cykelkarta, trevlig tur! Du kan även ta bussen ut till Frösö kyrka och kompositören Peterson-Bergers Sommarhagen där du kan njuta av storslagen utsikt. Middagen intas med fördel på en av stadens många uteserveringar.

Dag 5 - Inlandsbanan till Arvidsjaur

Dagens etapp tar dig genom Jämtland och Ångermanland in i Sveriges största landskap Lappland. I Vilhelmina blir det lunchuppehåll hos den flerfaldigt prisade mathantverkaren Martin på Bergmans Fisk. Därefter blir det uppehåll i Storuman där du ser det byggnadsminnesmärkta stationshuset. I Sorsele gör vi ett kort stopp för besök på Inlandsbanemuseet där vi får en inblick i hur det gick till att bygga banan för mer än hundra år sedan. På eftermiddagen kommer du fram till Arvidsjaur. Där rekommenderas skön avkoppling på hotellets spa efter tågresan.

Dag 6 - polcirkeln och midnattssol

Förmiddagen är fri för egna aktiviteter och ett besök i Lappstaden är ett måste. På eftermiddagen kliver du på Inlandsbanan igen och strax innan Jokkmokk passerar du Polcirkeln, där tåget gör ett stopp. På väg mot Gällivare åker du sedan genom världsarvet Laponia. Efter ankomst är det dags för en guidad midnattstur till Malmberget och Dundret. Midnattssolen skiner från Dundrets topp mellan 4 juni och 9 juli.

Dag 7 - Heldag i gruvstaden Gällivare

Gällivare, Inlandsbanans nordligaste destination, erbjuder en uppsjö av intressanta sevärdheter och spännande aktiviteter. Från turistcentret, som ligger precis vid tågstationen, avgår guidade turer till områdets gruvor och turistbyråns trevliga personal ger er också massor med bra tips på vad man kan göra en dag i Gällivare.

Dag 8 - Inlandsbanan söderut mot Vilhelmina

Idag styr vi kosan söderut och färden går till Vilhelmina. Landskapet som passeras ser faktiskt annorlunda ut från ”andra hållet”. Strax innan tåget ankommer till Vilhelmina som är dagens slutmål gör vi ett middagsstopp på Bergmans Fisk. Passa på och köp med något gott!

Dag 9 - Kulturrika Vilhelmina

I Vilhelmina hinner du med både besök på hembygdsmuseet och i Kyrkstan innan tåget avgår på eftermiddagen och tar dig vidare söderut mot Östersund. Färden går bland annat genom Strömsunds kommun. Här inspirerade det vattenrika fjällandskapet Beppe Wolgers till bland annat filmen Dunderklumpen!

Dag 10 - Östersund - Mora - Kristinehamn

Efter en tidig frukost avslutas resan med sista etappen söderut, till Mora eller Kristinehamn beroende på var du började resan.

Program i PDF-format för nedladdning:

Upptäck Inlandsbanan start Kristinehamn.pdf

Upptäck Inlandsbanan start Mora.pdf

*Öppettider Jamtli i Östersund, år 2019:

  • Jamtli med Nationalmuseum Jamtli och utställningar har öppet året runt, tisdag-söndag kl 11.00-17.00.
  • Evenemanget Historieland har öppet alla dagar mellan 21 juni och 18 augusti 2019.

Vad ingår?

Resa på Inlandsbanan inkl. Inlandsbanekort och platsreservation
Övernattningar på mellanklasshotell, del i dubbelrum m dusch/wc inkl frukost
Inträde till Zorngården eller Zornmuséet i Mora
Entré till Jamtli i Östersund
Guidad midnattstur i Gällivare till Malmberget och Dundret
Övrig information: 
Välj om du vill starta i Kristinehamn (fr o m 26 juni) eller Mora. Utflykter och aktiviteter kan variera under säsongen.

Priser och bokning

Kontakta oss via telefon 0771-53 53 53, boka@inlandsbanan.se eller välj datum och boka nedan!

Tipsa en vän om Inlandsbanan!

Share on FacebookShare on TwitterShare via email