Taste of Lapland

Ursprung, smak & mystik - resan för dig som fascineras av mat

och smaker, naturupplevelser och är nyfiken på samisk kultur

Taste of Lapland smakresa
Taste of Lapland
Ajtte
Taste of Lapland
Midnattssol
Taste of Lapland
Silvermuseet samisk dräkt
Taste of Lapland
Silvermuseet kåsor
Nästa

Taste of Lapland

Resan för dig som fascineras av mat och smaker, naturupplevelser och är nyfiken på samisk kultur.

Öppna dina sinnen och åk med till midnattssolens och samernas land, Sápmi. Här möter du människorna, maten, hantverket och historien. Du får lyssna till starka berättelser om kärleken till renen, det hårda livet och de urgamla traditioner som fortfarande lever kvar. Båtsuoj Samecenter är ett av många guldkorn som väntar längs vägen, liksom det unika Silvermuséet i Arjeplog. 

I Östersund tar den kulinariske profilen Manne Mosten dig med på en foodwalk, och i Jokkmokk bjuds du på "Smaker från Sápmi". I paketet ingår även en Midnattstur i Gällivare till Dundret och Malmberget.

PRIS 2019: FRÅN 11 990 KR

Program

Dag 1 - Ankomstdag Östersund

Välkommen till Jämtlands residensstad Östersund och starten på din resa med Inlandsbanan. Ta gärna en kvällspromenad längs Storsjöns strand.

Dag 2 - Heldag i Östersund med foodwalk

Nu väntar en hel dag av nya upplevelser i Östersund. Vill du redan här bekanta dig med den samiska kulturen besöker du museet Jamtli och kanske hantverksbutiken Gaupa. På eftermiddagen möter du stadens egen ciceron Manne Mosten som tar dig med på en foodwalk i Östersunds restaurangkvarter och berättar om svenskt fest- och krogliv. Det blir fem rätter på fem olika ställen inklusive ost- och chokladprovning.

Dag 3 - Båtsuoj samecenter - det samiska livet

Idag är det dags för första etappen på Inlandsbanan och tåget går norrut, förbi Ströms Vattudal. Du kan blicka ut över väldiga skogar och fiskrika vatten. Banan går nu in i Sveriges största landskap, Lappland. I Slagnäs fortsätter resan med en kort busstur till Båtsuoj Samecenter, där du med alla sinnen kan ta del av det samiska livet. Här får du njuta av en samisk måltid som serveras i traditionell kåta samtidigt som du får dig goda berättelser till livs. Från Båtsuoj åker vi vidare till Arjeplog, en ort som väl speglar det samiska arvet och som till invånarantalet är en av Sveriges minsta kommuner.

Dag 4 - Utfykter i Arjeplog - silvermuseet

Dagen börjar med en kort vandring till fots i Arjeplogs centrum med berättelser om livet där idag samt några historiska tillbakablickar. Därefter väntar ett besök på Silvermuseet, där samernas silver glimmar i Silversalens blå valv. Lunch intas på Hotell Lyktan. Resan tillbaka till Inlandsbanan går via Arjeplogs stolta lågfjäll Galtispouda där man en dag med klart väder ser 140 km, 360 grader. Utsikten är enastående och kamera är att rekommendera. Vi ansluter till Inlandsbanan i Arvidsjaur, och strax innan tåget kommer fram till Jokkmokk passerar du Polcirkeln – gränsen för midnattssolens land.

DAG 5 - Fjäll- och Samekultur i Jokkmokk

Nu har du nästan en hel dag för att besöka sevärdheter i arktiska Jokkmokk. Ett besök på Ájtte – Svenskt Fjäll och samemuseum, rekommenderas, liksom den intilliggande Jokkmokks Fjällträdgård, där du kan studera fjällvärldens flora. Entré ingår i paketet. Se också platserna där legendariska Jokkmokks Vintermarknad gått av stapeln i över 400 år, och kika in på Jokkmokks Tenn och njut av alla vackra hantverk i tenn, silver och guld. Tidig kväll går resan med Inlandsbanan vidare genom nationalparksområdet och världsarvet Laponia, till Inlandsbanans nordligaste station: Gällivare. Här väntar en midnattsutflykt till gruvstaden Malmberget, som avslutas med en tur upp till Dundrets topp. Mellan 4 juni och 7 juli går solen aldrig ner. Resten av tiden är det behagligt ljust på Dundret.

Dag 6 - Gällivare

Efter en god frukost på hotellet är dagen fri för egna aktiviteter. I Gällivare finns rik kultur och vacker natur. Kanske ett besök i Europas största koppargruva Aitik lockar eller en vandring på Dundret. Besök gärna Gällivare Turistcenter för fler tips och inspiration.

Dag 7 - Inlandsbanan till Östersund

Efter en tidig frukost går resan med Inlandsbanan åter söderut mot Östersund. Landskapet som passeras ser faktiskt annorlunda ut från ”andra hållet”.

Dag 8 - Hemresa

Paketresan avslutas efter en god frukost på hotellet i Östersund.

Produktblad för nedladdning och utskrift

Vad ingår?

7 övernattningar på mellanklasshotell, del i dubbelrum med dusch/wc inkl. frukost
Besök på Båtsuoj Samecenter inkl lättare måltid
Foodwalk i Östersund, fem rätter på fem olika restauranger
Guidad tur i Arjeplog, busstur till Galtispouda och besök på Silvermuseet inkl lunch
Entré fjäll- och samemuseét Àttje i Jokkmokk och Jokkmokks Fjällträdgård
"Smaker från Sápmi" i Jokkmokk
Resa på Inlandsbanan inklusive Inlandsbanekort och platsbiljetter
Transfer med buss
Övrig information: 
Utflykter och aktiviteter kan variera under säsongen.

Priser och bokning

Kontakta oss via telefon 0771-53 53 53, boka@inlandsbanan.se eller välj datum och boka nedan!

Namn och födelsedatum för varje person

Tipsa en vän om Inlandsbanan!

Share on FacebookShare on TwitterShare via email