Gällivare

Gällivare ligger 100 km norr om polcirkeln och är en pärla värd att utforska, både en och tio gånger.

Gällivare

Den arktiska småstaden 100 kilometer norr om polcirkeln är en pärla värld att utforska både en och tio gånger. Här finns ett stort urval av boenden, restauranger och aktiviteter för alla smaker, från landsbygd, till centrum, till fjäll.

Digital sommarbroschyr

Upplev världsarvet Laponia
Laponia är ett världsarv för både natur och kultur. Här kan du uppleva de marker som samerna har levt och verkat i under årtusenden. I området finns spår av människor så långt tillbaka som 7000 år. Naturen är slående vacker, tystnaden är bedövande och stillheten mäktig.

Laponias storslagna omgivningar sträcker sig från djupa barrskogar till hisnande fjäll. Det 9400 kvadratkilometer stora området inhyser fyra nationalparker och två naturreservat.

När du är där ute, passa på att besöka naturum Laponia. Här berättas om lite av det som har gjort att det här stora området har utsetts till världsarv. Om du inte har möjlighet att ta dig ut, besök Laponiaentrén på övre plan i tågstation, som visar en del av den stora utställningen på naturum.

gruvverksamheter i gällivare
Gällivare är hem till två gruvor: koppargruvan Aitik och järnmalmsgruvan LKAB.

Dagbrottet i Aitik öppnade 1968 och är i dag en av Europas största koppargruvor, som förutom koppar också tar fram silver och guld. Här finns några av världens största maskiner i arbete, som bergstruckar som väger 570 ton lastade där bara hjulet är 4 meter i diameter.

LKAB påbörjade gruvbrytningen i Malmberget redan i slutet av 1800-talet och är i dag världens näst största järnmalmsgruva under jord. Här finns ett milsvitt vägnät ner till huvudnivån 1250 meter under jord. I LKAB finns några av världens mest högteknologiska maskiner, många utvecklade av LKAB själva.

Sommarens tuffaste tävlingar
Utmana dig själv i sommar eller titta på när andra gör det. Sommaren i Gällivare är fullspäckad med olika tävlingar.

Vad sägs om Dundret Extreme Running, det ultimata kraftprovet för alla löpningsintresserade med distans från 2 – 22 km och en stigning på 700 höjdmeter. Eller Midnattssolsloppet på 8 km, Terrängstafett genom Soutujärvibygden, Rallarmarschen mellan Gällivare och Porjus eller den första upplagan av Laponia Triathlon 67N, ett fulldistans triathlon under midnattssol. Utmana dig i sommar!

Dundret – fjället mitt i stan
Bara några kilometer från Gällivare centrum står fjället som sommar som vinter är en samlingsplats för aktiviteter. Här finns utmärkta leder för vandring och cykling.

För att komma till toppen kan du vandra, ta bil eller följa med guidad topp tur med nya Gällivare (under sommaren 2018 mellan 11 juni och 31 juli). Den naturintresserade kan beskåda många av fjällens fåglar och växter.

Med sina 823 meter över havet är Dundret den ultimata utsiktsplatsen för att beskåda midnattssolens ljus under en hel månads tid.

Öppettider Gällivare Turistcenter

Mellan 16/6 och 18/8, öppet dagligen 08.30-18.30. 

Avvikande öppettider
22/6: öppet 08:30-14:00
23/6: stängt

Det här får du inte missa...

om du stannar ett dygn:

  • Naturum Laponia i Stora Sjöfallet. Buss 93 från Gällivare till Stora Sjöfallet. Naturum Laponia är en plats för att berätta. Det kan vara berättelser om fjällen på andra sidan sjön eller om hur renarna söker sig dit varje vår. På naturum Laponia berättas om lite av det som har gjort att det här stora området har utsetts till världsarv. Utställning och café.

  • Guidad topptur, nya Gällivare och Laponiaentrén. Gruvbrytningen under Malmberget medför att samhället måste flyttas och ett nytt Gällivare tar form.
    - Mellan 11 juni och 31 juli arrangeras en guidad tur runt nya Gällivare som avslutas med en tur till Dundrets topp. Avgår kl. 22.00 från Resecentrum.
    - Mellan 1 augusti och 18 augusti arrangeras kl 21.00-23.00 en kvällsguidning på Laponiaentrén i stationsbyggnaden, där du får veta mer om världsarvet Laponia och den omfattande samhällsomvandlingen i Gällivare och Malmberget. I guidningen ingår en kopp kaffe från lokala Lemmelkaffe, serverad med kaffeost, samt hembakt gahkku (glödkaka) med rökt renkorv.

  • Vandra eller cykla i egen takt. Gällivare har gott om fina vandringsleder och stigar runt om i samhället. Starta vid Centralskolan i centrum på Gällivare museum och börja din vandring längs Kulturstigen. Du kan sedan vika av och gå mot Sandviken var du kan bada, grilla eller bara njuta av utsikten över vattnet och fjället. Fortsätt mot Andra sidan och följ Dundretleden upp till Himlatorget på Dundret. Vill du fortsätta kan du gå ner igen och fortsätta längs Kulturstigen mot Hembygdsområdet och se några av de äldsta bevarade byggnaderna.

om du stannar tre dygn:

  • Världsarvet Laponia. Buss 93 till Stora Sjöfallet. Bo bekvämt och ät gott på Stora Sjöfallets fjällanläggning eller Saltoluokta Fjällstation och gå på dagsturer i världsarvet. Besök naturum Laponia som berättar om lite av det som har gjort att det här stora området har utsetts till världsarv.

  • Quality Hotel Lapland. Hotell mitt emot tågstationen med faciliteter med allt från café till bowling till nattklubb till frisör. Bastu, relax och spa och på taket finns pool, bar och jacuzzi. Nära centrum och nära till aktiviteter som tur med häst och vagn, minigolf, vandrings- och fisketurer och mycket mer.