
Här kan du läsa Inlandsbanans inlägg i debatten kring infrastruktur och regional utveckling.
Inlandsbanans yttrande till Trafikverkets förslag till nationell plan
- stark infrastruktur är avgörande för industrins utveckling
Inlandsbanan AB har nu lämnat in ett yttrande på Trafikverkets förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen 2022–2033. Även om vi inte har några detaljsynpunkter på innehållet i förslaget så konstaterar vi att en satsning på Inlandsbanan skapar nya ökade trafikflöden som förslaget idag inte beaktar.
Näringslivet investerar över 1 000 miljarder i den gröna omställningen det närmaste decenniet, ögonen är riktade mot norra Sverige och den utveckling som sker här och nu. En historiskt kraftig ökning av godstrafiken inom samtliga transportslag till 2040 förväntas ske enligt Trafikverket.
För att möjliggöra den omställningen så behövs stark infrastruktur och varenda kilometer järnväg är viktig. Inlandsbanan är en befintlig 105 mil lång järnvägsanläggning som löper genom Norrlands inland. Banan har dock en stor underhållsskuld föranlett av otillräckliga statliga drift- och underhållsbidrag över lång tid. Behovet av järnvägskapacitet har aldrig varit större, vilket gör Inlandsbanan till en outnyttjad resurs som på kort tid kraftigt kan öka kapaciteten i svenskt transportsystem.
Vi anser att Inlandsbanan kan ha en avgörande roll i industrins och transportsektorns omställning i Sverige. I samarbetet med ledande företag inom gruv- och stålindustrin och olika energiföretag konstateras att en moderniserad Inlandsbana med anslutande tvärbanor utgör ett viktigt kapacitetstillskott med nödvändiga avlastande effekter för att få ett fungerande transportsystem i norra Sverige. Järnmalm, kalk, timmer, livsmedel, avfall och vätgas är exempel på gods som behöver få nytt utrymme jämfört med vad systemet kan erbjuda i dag. För att möta industrins ökade behov har Inlandsbanan AB börjat teckna kapacitetsavtal med industriföretag som behöver försäkra sig om tillgång till gröna transporter i stora volymer och under lång tid. Avtalen är villkorade av att Inlandsbanan upprustas för att uppnå erforderlig kapacitet och miljövinster.
Trafikverket och Inlandsbanan AB är överens om att dagens undermåliga status och med accelererande brister för Inlandsbanan nu kräver ett ställningstagande av ägaren svenska staten avseende Inlandsbanans framtida status och roll i transportsystemet. Inlandsbanan AB har genom djupgående analyser av data kunnat visa på en positiv samhällsekonomisk bärkraft i ett projekt för en total upprustning av Inlandsbanan, vilket vi redovisat till staten. En utebliven satsning på Inlandsbanan i form av höjt drift- och underhållsbidrag och/eller totalrustning av Inlandsbanan kommer att på kort tid leda till att staten står med en järnvägsanläggning utan något större värde för staten, bolagets ägare, nuvarande eller framtida transportkunder.
I vårt remissvar har vi bland annat lyft följande områden:
Otto Nilsson, vd Inlandsbanan