Utbilda dig och arbeta som tågklarerare | Inlandsbanan.se

Nyheter

Läs senaste nytt om vad som händer på Inlandsbanan.

Tillbaka

Vi söker fyra kandidater för höstens utbildning inom tågklarering – trafikledare!

Söker du nya utmaningar och vill du jobba i en framtidsbransch? I sådant fall kan det vara dig vi söker! Inlandsbanan AB står inför ett generationsskifte i bemanningen av tågklarerare och har till hösten bokat in fyra platser på tågklarerarutbildningen i Ängelholm. Vi som arbetsgivare kommer att erbjuda fyra framtida medarbetare betald utbildning och efter examination vidare arbete hos oss.

Om oss

Inlandsbanan är en koncern med två dotterbolag som alla har sitt säte i Östersund. Vi förvaltar och trafikleder järnvägen mellan Mora och Gällivare och ägs av de 19 kommunerna som sträcker sig längs banan. Vårt dotterbolag Inlandståg erbjuder logistiklösningar för både gods- och persontrafik och vårt dotterbolag Destination Inlandsbanan bedriver försäljning och paketering av personresor. Vi satsar på kvalitet och utveckling med visionen att vara en dragkraft som utvecklar inlandet.

Inlandsbanan AB är ett kommunalägt bolag med en komplex organisation där många olika kompetenser är samlade under samma tak. Inlandsbanan AB svarar på uppdrag av staten för underhåll och trafikledning av Inlandsbanan mellan Mora och Gällivare. Vi finns i lokstallet vid Storsjöstrand i Östersund samt i Sveg, Hoting, Storuman och Arvidsjaur.

För att jobba hos oss behöver du dela våra värderingar som synliggörs i ledorden kreativa, stolta, trovärdiga och respekterande

Om jobbet

Efter examination kommer ditt arbete bestå av att lokalbevaka de olika driftplatserna längs med vår bana men också fjärrmanövrera driftplatser på distans från våra tre trafikcentraler placerade i Sveg, Hoting och Storuman. Tjänsten innebär ofta ensamarbete eftersom vi arbetar i ett rullande schema. Tågtrafiken är i en del fall igång dygnet runt vilket kan innebära skiftarbete. 

När du kommer till oss på Inlandsbanan möts du av kollegor som tar sitt jobb på allvar och som arbetar för att ständigt utvecklas och förbättras. En tågklarerare på Inlandsbanan AB har i uppgift att trafikleda och övervaka de tågrörelser och trafikverksamheter som pågår längs med Inlandsbanan. En arbetsdag är sällan den andra lik då vi är en liten grupp kollegor som tillsammans får hantera en trafikledning med ibland snabba förändringar och trafik. 

Om utbildningen

Utbildningen innefattar både teori och praktik och pågår under cirka tio månader. Du kommer att utbildas inom System M vilket är det trafikledningssystem som Inlandsbanan AB arbetar utifrån i nuläget. Den teoretiska delen är tio veckor och fördelat över fyra tillfällen och då krävs det att du är på plats på Trafikverksskolan i Ängelholm. De praktiska utbildningsdelarna kommer sedan i huvudsak att ske vid trafikledningscentralen på din blivande stationeringsort tillsammans med din handledare och dina blivande kollegor. 

Kvalifikationer

Vi söker dig som har en gymnasieexamen och kan uppvisa godkänt gymnasiebetyg. Krav på svenskt medborgarskap då tågklareraryrket innebär trafiksäkerhetstjänst. Tjänsten kräver också säkerhetsprövning i enlighet med säkerhetsskyddslagstiftningen. 

Trafiksäkerhetskraven på detta yrke innebär att du behöver vara fullt frisk från sjukdomar som kan påverka ditt omdöme eller uppmärksamhet, såsom till exempel diabetes, epilepsi, narkolepsi. Du ska också ha god syn och fullgott färgseende samt god kommunikativ förmåga i svenska, såväl tal som skrift. Arbetet ställer också krav på b-körkort. 

Önskade kvaliteter hos dig som söker 

Vi söker dig som har en hög arbetskapacitet. Vi ser att du har gott omdöme och förmåga att fatta självständiga beslut utifrån lagar och krav. Du är en problemlösare som förmår att arbeta under, och hantera, stressiga situationer. Du är flexibel att kunna arbeta under olika förutsättningar och på olika tjänstgöringsplatser. Då en arbetsdag kan innehålla både lugna och hektiska stunder behöver du snabbt kunna anpassa dig till olika arbetsbelastningar.

Meriterande är tidigare arbete och erfarenhet inom järnvägsbranschen.

Om urvalsförfarandet

En förutsättning för att kunna arbeta som trafikledare är att du klarar rekryteringsprocessens samtliga steg samt att du godkänns i den examination som avslutar utbildningen efter din praktikperiod. För att bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla våra kvalifikationskrav, genomföra godkända lämplighetstester, intervjuer och läkarkontroll.

Ordningen för detta förfarande ser ut enligt följande:

  • Första steget är att de kandidater som ansökt och uppfyller våra kvalifikationskrav får göra lämplighetstest 1, vilket skickas till kandidaterna per mail.
  • Utifrån genomfört lämplighetstest 1 kommer vi kalla ett urval till en första intervju som genomförs via telefon.
  • Utifrån resultatet från den första intervjun kommer ett urval av kandidater få genomföra lämplighetstest 2 som sker digitalt. 
  • Godkända kandidater efter lämplighetstest 2 kommer bli kallade till slutintervju. Denna genomförs digitalt och intervjun kommer ligga till grund för vårt slutliga antagande.
  • Sista steget i rekryteringsprocessen är att de som blir utvalda efter slutintervju kallas till läkarundersökning som kommer ske på plats i Östersund

Kostnader som uppkommer för den enskilde för att kunna genomföra urvalsstegen fram till och med lämplighetstest 2 står den ansökande för. Inlandsbanan AB står sedan för ansökandes eventuella rese- och logikostnader för att kunna delta i läkarundersökning.

Stationeringsort

Våra alternativ till din stationeringsort är våra kontor i Sveg, Hoting och Storuman. Stationeringsorten är den arbetsplats du normalt arbetar på men arbetet kan innebära att du i emellanåt får i uppdrag att under några dagar i följd bemanna en driftplats/station för att lokalbevaka denna eller att stötta upp vår verksamhet vid någon av de andra trafikcentralerna/stationeringsorterna. Ange i din ansökan vilken stationeringsort du främst föredrar alternativt att du också anger ytterligare någon mer plats/ort om du är intresserad av det. Ett framtida alternativ är att vi även etablerar en trafikledningscentral vid vårt kontor i Östersund.

Anställningen

Anställningsformen under utbildningstiden är en tidsbegränsad anställning preliminärt mellan perioden 2021-09-06 till och med 2022-06-30, uppsägningstiden är 1 månad och gäller ömsesidigt för båda avtalade parter. Arbetsgivaren kan dock förlänga den tidsbegränsade anställningen med upp till 6 månader om behov finns. Under utbildning erhålls månadslön på 24 500 kronor och resterande anställningsvillkor regleras av gällande kollektivavtal på Inlandsbanan AB. Inlandsbanan AB kommer under utbildningstiden stå för resekostnader, logikostnader och traktamenten för resor från din stationeringsort till Ängelholm.

Efter avslutad och godkänd praktik övergår anställningen till en tillsvidare anställning hos Inlandsbanan AB. Lön och förmåner enligt gällande kollektivavtal och lokalt avtal.

Villkor för betald utbildning

Anställningen omfattar krav på återbetalning av utbildningskostnad i det fall att du avslutar din anställning inom 24 månader från det att du börjat din tillsvidareanställning. Fullständiga villkor återfinns i anställningsavtalet. 

Ansökan

Du söker tjänsten senast den 12 mars via jeffersonwells.se där du laddar upp dina uppgifter. Om du har frågor är du välkommen att kontakta rekryteringskonsult AnnaKarin Bergqvist på 070 - 377 20 63 alt mail annakarin.bergqvist@jeffersonwells.se.

Vi ser att din ansökan till oss innehåller följande: CV, gymnasiebetyg, andra betyg av betydelse, referensarbeten, referenspersoner med kontaktuppgifter, en beskrivning av dig själv, en beskrivning till varför du söker detta arbete, familjeförhållanden, önskemål om stationeringsort. All kommunikation med dig som ansöker kommer, efter att ansökningstiden gått ut, ske via mail, vi ber dig därför hålla koll på din inkorg för att du inte ska missa något steg i processen. 

GDPR

Genom att skicka din ansökan till oss godkänner du att Inlandsbanan AB hanterar dina personuppgifter under rekryteringsprocessen. 

Låter det spännande?

Är du intresserad av att veta mer om tjänsten så kommer vi hålla två presentationsmöten via Microsoft Teams måndag 22 februari kl 1730 - 1800 och tisdag 23 februari kl 1130 - 1200. 
Anmälan till presentationen görs till inlandsbanan.mote@inlandsbanan.se där du skriver vilket tillfälle du vill delta på. 
Vi kommer därefter skicka ut en inbjudan innehållande en länk till mötet.
Du behöver inte söka tjänsten innan för att kunna delta på mötet.