För ökad tillgänglighet på järnvägen
Trafikverket har upphandlat röjningsavtal för 11 områden i Sverige. Avtalet innebär att man ska öka tillgängligheten på järnvägen genom att ett tåg som blir stillastående i mer än 15 minuter ska kunna flyttas, även om el saknas, för att öka framkomligheten för övriga tåg. Under 2019 vann Inlandståg AB en upphandling gällande röjningsuppdrag (3-årigt) som startade april 2020 avseende sträckan på Mittbanan från Storlien till öster om Bräcke. I huvudsak innebär det att om ett gods- eller persontåg blir fast på linjen så har Inlandståg i uppdrag att med ett hjälplok dra bort det så att andra tåg snabbare ska kunna passera. Ett resultat av detta är ökad tillförlitlig och hållbar tågtrafik.
Nya tåg typgodkända i Sverige
Transportstyrelsen gav den 29 maj permanent godkännande till de nya tågen som ska trafikera bland annat Inlandsbanan. Det handlar om fem motorvagnståg av typen Alstom Lint 41 som nu är godkända att gå i persontrafik. Fram tills godkännandet har Inlandståg som tågoperatör haft ett tillfälligt godkännande för erfarenhetsdrift (med kunder) men efter kompletterande tester, som utöver erfarenhetsdrift, omfattat vintertester samt ATC-tester blev fordonen permanent typgodkända i Sverige. Testerna utfördes i Sverige och fordonen har fått Littera Y41.
Motorvagnarna är nu i Polen där det görs anpassningar för resande på längre sträckor innan de tas till Sverige. Anpassningarna innebär bland annat att tågen får högre komfort med helt ny interiör i form av nya stolar, WC och bistro.
Moderna fordon och reguljär kollektivtrafik på järnväg gör mycket för utvecklingen och attraktionskraften i inlandskommunerna. Förbättrade pendlingsmöjligheter bidrar till att kommuner, utanför de större regionernas kärnor, blir attraktivare för boende och näringsverksamhet. Ju kortare restiden är, desto starkare är den lokala befolkningsutvecklingen. Ju fler resenärer vi kan leverera till inlandets kommuner, desto bättre förutsättningar finns att vara den dragkraft som utvecklar inlandet.