Tillbaka
Stiger ombord Inlandsbanans tåg

Fortsatt uppåt för turisttrafik med tåg

Antalet resenärer som rest med Inlandsbanan i sommar har ökat för andra året i rad. Det är paketresor och tågluffarkortet Inlandsbanekortet som är populärast.

Totalt såldes upplevelser för 12,8 miljoner kronor under turisttrafikens tio veckor. Antalet resenärer ökade med sex procent jämfört med förra året och totalt har 12 600 resenärer rest i sommar. Paketresorna, där tågresa, boende och vissa utvalda aktiviteter ingår, ökade med 25 procent och står för två tredjedelar av sommarens omsättning.

– Det är extra roligt att paketresorna säljer så bra då dessa resenärer stannar flera nätter i olika destinationer längs banan och nyttjar entreprenörernas aktiviteter. Det är en gynnsam utveckling för vår vision ”En dragkraft som utvecklar inlandet”, säger Peter Ekholm, vd Inlandsbanan AB.

Att det blivit populärt att tågluffa märks också ombord på Inlandsbanans tåg. 940 Inlandsbanekort såldes, en ökning med 10 procent jämfört med förra sommaren.

Inlandstågs motorvagnar Y1, från SJ-tiden (tillverkade 1979-1980), som trafikerar turisttrafiken, har haft en tillgänglighet på 98,6 procent under sommaren vilket är fantastiskt med tanke på fordonens ålder.

Sommarsäsongen 2019
Starten för turisttrafiken nästa år är tidigarelagd med några dagar. Den startar 7 juni och avslutas 18 augusti. Försäljningen av Inlandsbanekort är redan igång. I takt med att paketresorna för nästa sommar blir klara kommer de att bli bokningsbara på hemsidan.

Vinterresa till Jokkmokks marknad och Icehotel
Det är ett stort intresse för resan där Jokkmokks marknad är huvudattraktionen, 3 till 9 februari 2019. Närmare 70 personer har redan bokat. Det är framförallt utländska resenärer från Tyskland och Storbritannien som vill uppleva Norrland i vinterskrud.