Östersund

Med ett välförvaltat gastronomiskt arv, nationella evenemang, kulturella sevärdheter och en storslagen natur sommar som vinter är staden väl värd ett besök.

Östersund

AKTIVITETER OCH EVENEMANG ÅRET OM

Östersund  - staden vid Storsjöns strand är fylld med aktiviteter och evenemang året om. Med ett välförvaltat gastronomiskt arv, nationella evenemang, kulturella sevärdheter och en storslagen natur sommar som vinter är staden väl värd ett besök. Sommaren 2016 bjuder vi exempelvis på Storsjöcupen - en internationell fotbollscup för ungdomar, stadsfestivalen Storsjöyran och motorshowen Gymkhana Drift.

JAMTLI – EN RESA I TIDEN

På prisbelönta Jamtli vaknar historien till liv under sommarmånaderna när aktörer gestaltar livet från förr i de gamla gårdarna. Följ med på någon av de tre dagliga historievandringarna eller upptäck miljöerna i din egen takt. Med några få steg förflyttas du mellan 1785, 1895, 1942, 1956 och 1975. I succémiljön från 1975 finns temaparken ”Fem myror är fler än fyra elefanter” med föreställningar varje dag. Inne i museet, som håller öppet året runt, finns intressanta utställningar om bl a samernas liv, vikingatiden och stenåldern, med de 1000-åriga Överhogdalsbonaderna som unik attraktion.

SMAKLIG SPIS

I Östersund spelar maten en viktig roll. Här är det nära till goda råvaror och som gäst kan du äta god mat på många restauranger i staden. Här kan du äta på Sveriges mest hållbara krog och delikatessbutikerna dignar av lokala smakminnen att packa med sig hem. Östersund är utsedd av UNSESCO till ”Creative City of Gastronomy” och nu i september står vi värd för världskonferensen Creative Cities Network årsmöte.

PÅ EGNA ÄVENTYR

Här är det lätt att vara aktiv. Hyr en cykel och ge dig ut till Frösön, en kulturell guldgruva med underbar utsikt över hela Storsjöbygden där flera av våra största sevärdheter väntar, såsom t ex Wilhelm Peterson-Bergers Sommarhagen och Frösö Kyrka. Vill man cykla lite längre är Teknikland och Geohuset utmärkta mål med massor av historia. Barnfamiljerna trivs bra i vattnen på Storsjöbadet eller bland utmaningarna på Djungelhuset och Multi Challenge. Stora som små trivs i Surfbukten, en bra utgångspunkt för vattenaktiviteter men också för att njuta en glass i solen. På Visit Östersund delar vi gärna med oss av våra guldkorn, så besök oss gärna personligen eller via webben.

UNIKT OCH FORMSTARKT

I Östersund är det lätt att ta del av formstarkt och unikt hantverk och få träffa de kreativa människorna bakom. Glashyttan Storsjöhyttan med galleri, verkstad och butik samt Frösö Handtryck, Sveriges äldsta handtryckeri, är båda kvalitetsstämplade Economuséer. I stadens gränder finns flera hantverkskollektiv med butiker såsom Gaupa och Drejeriet. Följ med på en guidad konstvandring under sommaren och ta del av offentlig konst och arkitektur. Boka via www.visitostersund.se