Härjedalen

Du hittar stora variationer från skogslandet i öster till fjällmassiven i väster. Upptäck, upplev, överraskas.

Härjedalen

I Sveg finns:

Världens största träbjörn
Björnen är Härjedalens landskapsdjur och sedan 2005 också ett landmärke för Sveg. Här kan du beskåda den gigantiska björnen som är 13 meter hög och väger 80 ton. Den är byggd av 60 cm långa plankbitar till ett självbärande skal som invändigt består av tre plan med ca 70 m² golvyta.

Café Cineast
Lockar många besökare med sina spektakulära utställningar från filmens värld. Att du dessutom kan köpa gott fika är som grädde på moset. Läs mer.

När rocken kom till Sveg
Utställningen och mötesplatsen finns i huset intill Café Cineast. Kom in och ta del av Svegs rockhistoria, känd från tv och turnéer. Läs mer.

Kulturcentrum Mankell
Utställningen om bygdens son, författaren Henning Mankell, finns i biblioteket i Medborgarhuset i Sveg. Med utgångspunkt därifrån kan man göra en rundvandring genom Sveg speglad i Henning Mankells böcker om Joel.

Svegsbadet
Är ett av Sveriges nyaste badhus, det invigdes i mars 2008 och har en 25-metersbassäng med fem banor, en  äventyrsdel med klättervägg och vattenfall, vattenrutschkana, barnlekområde, bubbelpool, massage, cafeteria  samt gym. Läs mer.

Gammelgården i Sveg
Är en hembygdsgård och friluftsmuseum står idag som ett levande minne över den härjedalska kulturen. Varje onsdag i juli är det öppet hus med tunnbrödsbakning, servering m.m.

Mer att upptäcka i Härliga Härjedalen:

Stanna gärna i Sveg och gör dagsutflykter till intressanta platser runt om i landskapet. Som Inlandsbaneresnär kan du ta dig vidare med buss eller hyrbil, för mer information kontakta turistbyrån.

Högen i Lillhärdal är en av landets få fullständigt bevarade fyrbyggda gårdar. Hembygdsföreningen anordnar varje år en hembygdsfest som äger rum andra veckan i juli.

Älvros Hembygdsgård är öppen dagligen kl. 11-17 under tiden 27 juni - 14 augusti med servering och försäljning av hemslöjd.

Remsgården Glissjöbergsremmet var redan när den byggdes på 1700-talet en sevärdhet.

Överhogdals Forngård med permanent utställningen om Överhogdalsbonaden. Öppet med cafeteria alla dagar kl. 10-18 juni-aug. Läs mer.

Myskoxcentrum i Tännäs: Träffa ett urtidsdjur – här och nu. 1971 invandrade fem myskoxar från Norge till Sverige och blev grunden till vår nuvarande stam i Härjedalsfjällen. I det unika myskoxhägnet utanför Tännäs i västra Härjedalen vistas myskoxar i sin naturliga miljö. Läs mer.

Härjedalens fjällmuseum i Funäsdalen är ett museum för hela familjen där enastående samlingar visas i vackra och roliga utställningar. Ett museum för alla om fjällbönder, samer och bruksarbetare. Läs mer.

Sonfjällets nationalpark: Fjället och skogarna är kända som ett av Skandinaviens björnrikaste område. Läs mer.

Fiske-eldoradot Härliga Härjedalen: Spännande ädelfiske finns i våra lättåtkomliga sjöar, tjärnar och strömmar. Här finns fiskemöjligheter för hela familjen. Läs mer.

Läs mer om vad som finns att se och göra i Härjedalen...