Bushcraft med Inlandsbanan

Överlevnadsäventyr i vildmarken

Bushcraft med Inlandsbanan
Bushcraft med Inlandsbanan
Bushcraft med Inlandsbanan
Bushcraft med Inlandsbanan
Nästa

överlevnadsäventyr i vildmarken

För hundra år sedan levde människan nära naturen på naturens villkor. I dagens moderna samhälle har mycket av våra förfäders kunskaper och färdigheter glömts bort. På denna resa återfår ni kontakten med naturen på ett lärorikt och intressant sätt. Resan anpassas efter deltagarnas erfarenheter och kunskapsnivå och passar därför lika bra för bra erfarna naturmänniskor som för asfaltsblommor och barnfamiljer. Under resan blandas teori och praktik och vi är ute i vacker natur med äkta vildmarkskänsla och rikt djurliv.

Paketet startar och slutar i Östersund och äger rum i skogarna utanför Arvidsjaur.

PRIS 2017: 8 290 KR

Program

Dag 1 | Inlandsbanan Östersund – Auktsjaur

Välkommen till Östersund och början på ditt äventyr! Tidigt på morgonen möter du instruktören och de andra deltagarna på perrongen innan ni går ombord på Inlandsbanans tåg norrut. Färden går genom Jämtland och Ångermanland in i Sveriges största landskap Lappland och under resan varvas teori med vissa praktiska uppgifter som t.ex. att göra ett eget fiskedrag och eldstartare. I Vilhelmina blir det lunchuppehåll hos flerfaldigt prisade Bergmans Fisk och i Sorsele stannar tåget för ett kort stopp för besök på Inlandsbanemuseet där vi får en inblick i hur det gick till att bygga banan för mer än hundra år sedan. På eftermiddagen kommer tåget fram till Auktsjaur, strax utanför Arvidsjaur där Wilderness Life Lodge ligger. Efter inkvartering i rum på lodgen eller stuga i området serveras middagen i restaurangen och vi går igenom vår utrustning och förbereder resan ut i vildmarken. Under kvällen finns tillgång till vedeldad bastu vid sjökanten.

Dag 2 | Vildmarksäventyret börjar

Efter frukost på lodgen börjar äventyret på riktigt då det bär av ut i vildmarken för tre dagar med två övernattningar i tält, tarp, eget byggt vindskydd eller under bar himmel. Hjärtat i äventyret är att uppleva skogen och naturen samtidigt som ni får lära er bland annat överlevnad, fiske, att göra upp eld, samt mycket mer. Allt under informella former och med skogen som klassrum. Samtliga måltider lagar vi tillsammans och lägerelden blir en naturlig samlingsplats i vårt enkla läger i skogen

Dag 3 | Lärorik dag i skogen

Efter en förhoppningsvis god natts sömn ute i skogen blir det en dag späckad med spännande och lärorika aktiviteter som anpassas efter deltagarnas erfarenheter. Grunden i bushcraft är att man aldrig ska hamna i en överlevnadssituation ute i vildmarken och vi fokuserar på hur man undviker att hamna i en sådan och vad man gör man om det ändå inträffar. Vi går exempelvis igenom vad man ska göra om man gått vilse i skogen, hypotermi och dehydration, samt mycket, mycket mer.

Dag 4 | Återresa till Östersund

Efter frukosten som vi lagar tillsammans hinner ni njuta av vildmarken och öva nya kunskaper innan det är dags att bryta upp lägret och bege oss tillbaka mot civilisationen, där vi får duscha och fräscha till oss innan tåget tar oss söderut. Landskapet som passeras ser faktiskt annorlunda ut från ”andra hållet”. Färden går bland annat genom Strömsunds kommun. Här inspirerade det vattenrika fjällandskapet Beppe Wolgers till bland annat filmen Dunderklumpen. Resan avslutas på kvällen vid ankomst i Östersund med massor av ny kunskap i bagaget! Oavsett var ni därefter beger er har ni haft spännande och lärorika dagar i Europas sista vildmark där ni verkligen fått möjligheten att komma nära naturen och fått massor av ovärderlig kunskap.

Nedladdningsbara dokument för utskrift:

Produktblad Bushcraft.pdf

Packlista.pdf

Hur är det att åka på denna resa?

Här har Ulrica Dahlqvist, en av förra årets deltagare, skrivit ett reportage om sina upplevelser:

Lärorikt vildmarksäventyr

Bushcraft -vad får jag lära mig?

Bushcraft, eller friluftskunskap som det också kallas, innefattar en rad ämnesområden. Vilka av ämnena nedan som kommer ingå på er resa, beror på deltagarnas erfarenhet.

• Utrustning för sommar och vinter

• Hypotermi och dehydration

• Hitta säkert vatten och rening av vatten

• Matlagning utomhus och vilda ätliga möjligheter

• Läger och skydd

• Eld –kunskapen att alltid lyckas med att göra upp eld även om det regnar kan vara livsviktig

• Första hjälpen och egenvård

• Prioriteringar i en överlevnadssituation

• Knutar och rep

• Räddning

• Navigering (traditionell, grundläggande och naturens tecken)

• Säkerhet angående djurlivet (t.ex. björnsäkerhet)

• Fiske

• Säker hantering av skärande verktyg (kniv, yxa och såg)

• Tips och tricks

Vad ingår?

Resa med Inlandsbanan fr Östersund inkl. transfer. T. o . R.
1 natt på Wilderness life lodge i Auktsjaur, boende i rum eller stuga
2 nätter i tält, tarp eller under bar himmel
Samtliga måltider fr o m middag dag 1 till och med lunch dag 4
Kurs i bushcraft ledd av erfaren och utbildad instruktör under kontrollerade former
Övrig information: 
Denna resa har ett minimiantal på fyra personer. Hälsodeklaration skickas ut och ska returneras innan avresa.

Priser och bokning

Kontakta oss via telefon 0771-53 53 53, boka@inlandsbanan.se eller välj datum och boka nedan!

Namn och födelsedatum för varje person

Tipsa en vän om Inlandsbanan!

Share on FacebookShare on TwitterShare via email